Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyraren Fredrik Sträng hjälte på K2

/
 • Katastrof. På världens mest fruktade bergstopp, K2, rasade väggar vilket ledde till att minst fyra          personer omkom. I räddningsarbetet finns äventyraren och tillika Gävlebon Fredrik Sträng. Foto: Scanpix
 • Fredrik Sträng

Gävlebon Fredrik Sträng blev i går hjälte i ett drama med dödsfall och olyckor uppe på K2. Minst fyra människor omkom på det som sägs vara världens mest fruktade bergstopp.
– Fredrik själv var några millisekunder från att dras med ner, säger presskontakten Joachim von Stedingk.

Annons

Det råder kaos vi K2, världens näst högsta berg. Minst fyra klättrare har omkommit och ett stort antal äventyrare är skadade och chockade. Mitt bland dem befinner sig den kände Gävlebon Fredrik Sträng som ensam svensk.
I går avbröt Fredrik sin toppattack mot K2 för att hjälpa en grupp klättrare som var chockade då en av deras deltagare omkommit.
Den omkomne skulle tas ner till ett läger och Fredriks uppgift blir att bära denne på ryggen. I samband med räddningsinsatsen höll Fredrik på att stryka med i ett fall.– Någon gjorde ett fatalt misstag och höll på att dra med sig Fredrik som redan hängde på bergsväggen med den omkomna. Fredrik klarade sig men den som rasade dog. Men det rörde sig om millisekunder från att det gick åt helvete även för Fredrik, berättar Fredriks presskontakt Joachim von Stedingk.
Väl nere med gruppen vid Camp 4 på 7 900 meters höjd laddade Fredrik om för en ny toppattack. Då sker nästan katastrof. Isväggen Bottleneck Couloir, där Fredrik befunnit sig strax innan, rasar. Ytterligare två klättrare omkommer och kvar där uppe finns minst åtta äventyrare.– De befinner sig på 8 000 meters höjd och kan inte komma ner då rep och allt rasade. De har inget att dricka och ingen syrgas. Nu pågår en räddningsinsats, men de befinner sig på 7 500 meters höjd vilket gör arbetet svårt, sa Joachim von Stedingk på lördagseftermiddagen.Då hade i alla fall Fredrik kommit ner på en nivå där klättring inte längre var nödvändig. Han var på väg till camp 1 som ligger på 6 150 meters höjd tillsammans med de chockade och skadade klättrarna han hjälpt till att rädda.
Om det blir en ny toppattack återstår att se.
– Det beror på hur man mår och hur vädret är. Det här är världens mest skoningslösa berg och klättrare omkommer ofta här, säger Joachim.Enligt Joachim är det ett mirakel att Fredrik och hans åtta teamkamrater har klarat sig oskadda. Men hans intensiva deltagande i räddningsarbetet överraskar inte Joachim.
– Han är en otroligt empatisk människa som inte kan lämna andra efter sig. Men just nu håller han sig fokuserad för att vara stark i räddningsinsatsen för de mindre lyckligt lottade, säger han.

Mer läsning

Annons