Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal ska förenkla för samarbeten mellan Gästrikekommunerna

Det ska bli enklare för kommunerna i Gästrikland samt Älvkarleby att samarbeta i framtiden. Lösningen är ett avtal som mejslats fram gemensamt av kommunerna.

Annons

Gästrike Räddningstjänst, Gästrike Återvinnare och det gemensamma bolaget Gästrike vatten är alla exempel på gemensamma satsningar som kommunerna redan i dag driver tillsammans.

Nu vill man utöka samarbetet och därför har ett generellt ramavtal tagits fram. Det ska antas av respektive kommunfullmäktige och är sedan tänkt att gälla mellan alla Gästrikekommuner samt Älvkarleby. Här regleras, bland annat, vem som företräder respektive kommun och hur gemensamma kostnader ska fördelas.

– Tanken är att verksamheterna ska ha lättare att själva ta initiativ till samarbeten, säger Ockelbos kommunchef, Lars Sjödin som har skrivit avtalet tillsammans med Gävles kommundirektör, Göran Arnell.

Det som diskuterats är bland annat gemensam överförmyndare och utbyte av kompetenser på bygg- och miljösidan. Verksamheter som till stor del regleras utifrån lagen.

– Allt som inte är så politiskt laddat borde man kunna samarbeta med, säger Lars Sjödin.

Ockelbo och Hofors kommun har försökt samverka inom bygg- och miljö, men det var inget lyckat försök.

– Det började kanske lite från fel håll – med en gemensam chef. Det enda chefen fick göra var att sköta administrationen som blev dubbel och det fanns därför ingen tid till utvecklingsarbete, säger Lars Sjödin.

Mer läsning

Annons