Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel, 10, gick längst i familjen

/
  • AXEL, 10. Axel Westin får skjuts till skolan och hem igen. Han är ute och leker på rasterna, spelar bandy och bygger kojor. I genomsnitt går han över 10 000 steg om dagen – och då är hockeyträningarna inte inräknade.
  • MATS, 43. Mats Westin tar bilen till jobbet på Ericsson. Efter jobbet hämtar han Viggo och Love på dagis och vissa dagar skjutsar han därefter Axel till hockeyträningen. Han får ihop runt 5 000 steg om dagen.
  • VIGGO, 4. Viggo får skjuts till förskolan. På eftermiddagen blir han hämtad av Mats och förutom kvällarna när han sysslar med ponnytrav är han hemma på kvällen. Han får ihop lite över 6 000 steg om dagen.
  • FAMILJ. Mats och Catarina Westin och barnen Axel, 10, och Viggo, 4, testade att ha stegräknare på sig i en vecka. Lillebror heter Love och är 2 år.
  • FAMILJ. Mats och Catarina Westin och barnen Axel, 10, och Viggo, 4, testade att ha stegräknare på sig i en vecka. Lillebror heter Love och är 2 år.

Axel Westin, 10 år, blev överlägsen vinnare när Arbetarbladet lät familjen Westin testa en vecka med stegräknare. Axel gick mer än dubbelt så många steg dagligen som de vuxna – en tankeställare för mamma Catarina Westin, 29.
– Jag trodde att jag skulle få ihop mycket mer, säger hon.

Annons

Folkhälsoinstitutet slog tidigare i år i en regeringsrapport att vi svenskar rör på oss alldeles för lite – och att samhället behöver underlätta för just vardagsmotionen. Omkring 30 minuters fysisk aktivitet per dag är vad som krävs för att vi ska bli av med många av de risker som ett stillasittande liv för med sig.

Intensiteten behöver heller inte vara speciellt hög. Utöver vanlig träning kan promenader, cykelturer, trädgårdsarbete, städning och andra vardagsaktiviteter ha stor påverkan på hälsan.

Catarina Westin, 29, och Mats Westin, 43, är båda idrottsintresserade och brukade träna en hel del – men sedan de yngre barnen kom har det blivit svårt att hinna med. Tillsammans med barnen Axel, 10, och Viggo, 4, fick de under en vanlig vecka ha på sig varsin stegmätare för att ta reda på hur mycket en genomsnittlig familj faktiskt rör på sig i vardagen. Därefter har vi jämfört med rekommendationerna för hur mycket man bör röra på sig.

Och det var svårt att nå upp till rekommendationerna. Mats, som har ett kontorsjobb på Ericsson, kommer inte ens halvvägs. Under tisdagen går han bara 4 700 steg, långt under rekommendationen om 12 000 steg.

– Det var intressant att se, och det är ju inte alls bra. Från onsdagen var jag hemma med sjukt barn och då blev det fler steg, men det var ändå långt ifrån.

Catarina som är lärare på Prolympia är förvånad över att hon inte heller nått upp till rekommendationerna. Hon ligger under 5 000 steg de flesta av dagarna.

– Jag tycker ju att jag springer fram och tillbaka mellan eleverna hela tiden, jag trodde jag skulle ha mycket mer än Mats.

Någon som däremot fått ihop lite fler steg på dagarna är Axel som är familjens rekordhållare. Han har över 10 000 steg varje dag – en dag 12 000 – och det är utan att räkna med hans hockeyträningar två kvällar i veckan.

Catarina och Mats är egentligen inte så överraskade av resultaten. De är båda redan medvetna om att de behöver röra på sig mera än de gör i vardagen – problemet är att med. Men de har nyligen skaffat en crosstrainer, en träningsmaskin, som man kan träna hemma med.

– Den har vi kört med fyra gånger den här veckan. Ska vi hinna träna måste vi kunna göra det hemma, säger Catarina.

Mer läsning

Annons