Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axmyr överklagar till HD

Göta hovrätt beslutade i december att inte tidsbegränsa dubbelmördaren Leif Axmyrs livstidsstraff. Nu har han ansökt om prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Annons

Men utsikterna för att få prövningstillstånd ser inte ljusa ut. Och det främsta skälet till det är att 72-årige Axmyr är den person som suttit längst i fängelse i Sverige – 28 år.

– HD prövar ju prejudikatsfall i första hand, alltså fall som kan ha någon betydelse för rättsutvecklingen i stort. Och han har suttit så länge, han har ett fängelsestraff som totalt motsvarar 50 år, och det är han ensam om. Därför finns det naturligtvis en risk att HD inte tar upp det, säger hans advokat Göran Witt-Strömer.

– Men vi kan försöka i alla fall.

Han har begärt om anstånd till den 31 januari med att få inkomma med skäl, vilket enbart beror på hans egen arbetsbörda.

– Jag måste vara väl förberedd inför det här, särskilt som det gäller ansökan om prövningstillstånd, säger Göran Witt-Strömer.

Leif Axmyr är dömd för ett brutalt dubbelmord på Tredje tvärgatan på Brynäs 1982. Han dödade sin före detta flickvän och en man i hennes sällskap med kofot och kniv vid en attack som tingsrätten betecknade som ”totalt hänsynslös”. Efter morden satte Axmyr eld på lägenheten och dömdes även för grov mordbrand.

Mer läsning

Annons