Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ayser ville inte bara sitta och gnälla

/
  • LÄNGE I SVERIGE. Ayser Bayraktar är född i Turkiet, men kom till Sverige för mer än 40 år sedan. Hon är en av ganska många med invandrarbakgrund i Gävles kommunfullmäktige.

Invandrare är dåligt representerade inom politiken. Men i Gävle ser det bättre ut.

– Vi är ganska många med invandrarbakgrund i kommunfullmäktige, säger Ayser Bayraktar, Centerpartiets gruppledare och född i Turkiet.

Annons

Den undersökning bland länets politiker som Sveriges Kommuner och Landsting gjort visar att partierna i Gävleborgs län är förhållandevis duktiga på att rekrytera politiker med en annan bakgrund än svensk. I Gävle är en av tio invånare född utomlands och siffran är nästan lika hög bland politikerna.

Ayser Bayraktar, gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige, är trots att hon har bott i Sverige i mer än 40 år, en av politikerna som är född utomlands.

Hon kom från Turkiet till Forsbacka med sina föräldrar. Sedan flera år tillbaka lever hon tillsammans med sin man på en gård i Valbo.

För sju år sedan gick hon med i Centerkvinnorna och sedan valet 2006 sitter hon i fullmäktige.

– Jag kände att jag ville tala om vad jag tyckte i stället för att bara sitta och gnälla. Eftersom jag inte hade så små barn längre kände jag att jag hade tid, säger hon.

Hon drivs av tanken att samhället ska vara så rättvist som möjligt och att människor med olika bakgrunder ska kunna leva sida vid sida. Ett sätt att få fler invandrare intresserade av politik och samhällsfrågor tror hon är att starta värdfamiljer som tar emot nyanlända och slussar dem in i det svenska samhället.

– Vi politiker måste också ta oss i kragen och visa mer vad vi gör och lära oss att förklara på enkla sätt. Jag tror att många med invandrarbakgrund är intresserade och skulle kunna tänka sig att bli politiker, säger hon.

Ayser Bayraktar blir glad när hon känner att hon har kunnat hjälpa någon, men berättar att politiken tar mycket tid och inte lämnar utrymme för så mycket annat på fritiden. Man ska läsa igenom högar av kommunala handlingar, skicka mejl, kalla till partimöten och träffa väljare.

– Många tror att vi får mycket betalt, men det får vi inte. Jag får 750 kronor per möte i kommunfullmäktige och det är inte mycket för det jobb man gör, säger Ayser Bayraktar.

Mer läsning

Annons