Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom i Gävle

/

Antalet förlossningar vid sjukhuset i Gävle har ökat stadigt de senaste åren.

Trenden fortsätter under 2010. Fram till sista juni har 46 fler barn fötts jämfört med samma period i fjol.

– Vi kan nog säga att vi har en babyboom. Trycket är väldigt högt nu, säger barnmorskan Åsa Månsson.

Annons

Under det första halvåret 2010 ökade barnafödandet i Sverige med nästan sju procent jämfört med motsvarande period förra året, till 58 174 födslar. Detta enligt siffror från informations- och upplysningsföretaget InfoTorg.

Arbetarbladet har tidigare berättat att Sandviken är på väg uppåt när det gäller födslar. Samma bild finns i Gävle.

Från januari till och med juni har 624 Gävlekvinnor skrivits in i mödravården. Motsvarande siffra för 2009 var 605.

Antalet förlossningar på sjukhuset har också blivit fler. 2009 noterades 130 fler än två år tidigare. Och vid halvårsskiftet hade sjukhuset registrerat 988 stycken, jämfört med 942 under de första sex månaderna 2009.

Men något långsiktigt rekord är det inte fråga om. Det är fortfarande en bit kvar till de höga födelsetalen i början av 1990-talet.

– Då hade vi fler än 2 000 per år, säger Åsa Månsson.

Varför trenden ändå är ökande är svårt att spekulera i. Normalt medför lågkonjunktur att folk väntar med att skaffa barn.

En annan faktor som brukar ha betydelse är stora årskullar bland människor i barnafödande ålder. Men det verkar inte heller stämma i det här fallet.

– Det första barnet kommer numera när kvinnan är ungefär 30 år. Det innebär att de flesta mammorna är födda i början av 1980-talet, och då hade vi inte särskilt högt födelsetal, säger Sven Bremberg på Folkhälsoinstitutet.

Gävle kommun har redan tidigare utökat antalet förskoleplatser. Till grund för beräkningarna finns en långsiktig befolkningsprognos. Men 2010 sprack den.

– Fler barn har skrivits in i förskolan jämfört med vad vi trodde innan, säger Monika Westlinder, tillförordnad chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Avdelningarna har öppnats tillfälligt för att möta efterfrågan. En ny förskola ska dessutom starta i Teknikparken och ytterligare en planeras i södra området.

Mer läsning

Annons