Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backen som är center

/
  • Stefan Helmersson är ny ordförande för Centerpartiet Gävle. Det är han även sedan tidigare i Centers Ungdomsförbund som har 13 medlemmar i Gävle. 47 stycken medlemmar återfinns i Gävleborg, varav 15 aktiva.

21-årige Stefan Helmersson är ny ordförande i Centerpartiet Gävle, liberal ut i fingerspetsarna och har siktet på riksdagen i framtiden.
Politiskt placerar Järvsö-sprungna Stefan sig i den nya generationen centerpartister, men glömmer inte landsbygden.

Annons

Stefan Helmersson har aldrig förväxlats med den 60 år äldre Aftonbladet-skribenten Staffan Heimerson. Med det sagt konstaterar Stefan att hans förnamn är ovanligt i 90-talistgenerationen, fast han hade tre vänner i sitt gamla fotbollslag med samma namn. Uppenbarligen är det även andra saker som gör att folk ofta tror han är äldre än 21.

– Jag har aldrig varit representabel för min egen ålder. Sånt som folk gör när de är lite äldre har jag redan klarat av. Lillgammal? Ja kanske lite, säger Stefan.

Han föddes i Christchurch på Nya Zeeland, där han bodde sina första fem år. Föräldrarna, varav mamma är engelska, tyckte att Stefan och ett år yngre systern borde få tillgång till ytterligare ett språk. De bodde där i fem år, innan familjen flyttade hem till Sverige och Järvsö i Hälsingland. Ett gynnsamt ställe att växa upp i för den aktiva. Stefan parallellutövade hockey och fotboll fram till 19-årsåldern. Än i dag spelar han hockey i division två i Sandvikens IK. Där är han back, men i politiken är han center. Han beskriver sig som liberal på gränsen till libertarian och stämmer in i beskrivningen av Centerpartiet som det mest liberala av riksdagspartierna i dag.

– Jag tror på äganderättens okränkbarhet. Men jag är inte så hardcore att jag tror på nattväktarstat.

Hemifrån har han fått med sig synsättet att han är sin egen lyckas smed, att han inte får något om han inte jobbar för det. Det tror Stefan kan ligga till grund för att det blev just Centerpartiet han föll för under ettan på gymnasiet, då han flyttade till Gävle för att gå hälsa och fritid med inriktning hockey på John Bauer.

Henrik Falk, centerpartist från Torsåker besökte skolan inför valet 2010 och knäckte de för Stefan förlösande argumenten för platt skatt, alltså att alla ska betala samma procentuella skattesats, oavsett inkomst.

Stefan står bakom ställningstaganden som kan verka kontroversiella för en äldre centerpartist. Han vill skrota skolplikten till förmån för läroplikt, avkriminalisera bruket av marijuana, är för månggifte och fri invandring.

Staten ska lägga sig i folks liv så lite det går, men säkerställa grundläggande tryggheter som kostnadsfri skola och sjukvård.

– Enda problemet med Centerns politik är att vi är tio år före vår tid.

Stefan är ordförande i Centerns Ungdomsförbund Gävleborg och sedan förra veckan ordförande i partiets Gävlekrets. Siktet är inställt på riksdagen, men han blir kvar i Gävle. För en månad sedan flyttade han från lägenheten på Brynäs där han bott i sex år till en sommarstuga med renoveringsplaner i Furuvik.

Mer läsning

Annons