Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bad bekant om hjälp – rånades: "Ge oss pengarna, annars dödar vi dig"

/
  • Här är polisens bilder av brottsplatsen, Boulognerbadet i Gävle.
  • Här är polisens bilder av brottsplatsen, Boulognerbadet i Gävle. Fotspår syns i snön.

Mannen hade lärt känna Gävlebon av en slump. När han bad om hjälp fördes han in i Boulognerskogen och rånades under knivhot.

Annons

En 18-åring och en 19-åring åtalas nu misstänkta för rån av en rysktalande man i början av januari i Gävle. Den 18-åriga Gävlebon lärde känna offret på ett tåg och hjälpte honom därefter med småärenden. När mannen bad honom om hjälp att ta ut pengar för att köpa en telefon var 18-åringen villig att ställa upp.

Efter att de gemensamt tagit ut pengarna stötte duon ihop med en tredje person, en 19-årig man. Då föreslog de två nu misstänkta för offret att de skulle ta bussen till Valbo och kolla på mobiltelefoner. Men för att ta sig till busshållplatsen föreslog de "genvägen" genom Boulognerskogen.

Offret säger i förhören att han litade på 18-åringen men att han anade oråd när de gick allt djupare in i skogen.

När de kom fram till omklädningsrummet vid Boulognerbadet sa männen att offret skulle gå in. Efter en stund spärrade de utgången.

– Ge oss pengarna, annars dödar vi dig! ska männen ha sagt, enligt offret.

Offret uppger att han blev arg och reste sig upp och försökte att slå till 18-åringen i ansiktet men i stället trycktes han ned mot golvet. Sedan ska 18-åringen ha dragit upp en kniv ur sin ficka.

Männen tog 5 000 kronor men lämnade kvar en tusenlapp eftersom offret sa att han inte hade mer pengar. De misstänkta sprang från platsen men offret som var vilsen var tvungen att fråga dem åt vilket håll han skulle gå för att hitta tillbaka.

När han senare satt i polisbilen kände han av en slump igen den 18-årige mannen på stan.

– Där är han! skrek mannen enligt poliserna varpå de kunde sätta handfängsel på 18-åringen som tillsammans med 19-åringen nu åtalas misstänkta för rån.

Mer läsning

Annons