Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badar tills tänderna skallrar

/
  • strömt men inte kallt. Cornelia Broman håller sig fast i repen som hänger ned i det strömmande mörka vattnet. Men hon intygar att det inte är kallt. ”Man vänjer sig”.
  • laddar för fest. Sigge Jansson ligger i gräset och väntar på dagens överraskning. En av deltagarna fyller år och det ska firas med marängsviss. Till middag kommer det att serveras fläskkarré som tillagats i en grop i marken där varma stenar kokar köttet.
  • Tältliv. Rebecca Falk, Elsa Hinders och Alice Hinders delar tält. Nätterna har varit varma och de har bara störts av myggen och de pratglada grannarna. ”Vi brukar sova men här intill är de gärna uppe och pratar sent”, berättar Elsa.
  • matglad. Oskar Moström tar det lugnt vid på bryggan vid stranden  i Smörnäs dit lägerdeltagarna återvänt efter en tvådagars kanotutflykt till bland annat Ockelbo. Bäst på lägret tycker han är maten. ”Man klarar sig inte utan det” konstaterar han lugnt.

Bad, paddling, fiske och kompisar. Det är vad som drar när det är vildmarksläger i Smörnäs. Men det finns också sånt som avskräcker. – Myggen! De saknar man INTE, säger Cornelia Broman bestämt.

Annons

Det är 36 ungdomar i åldrarna 10–14 som sedan i söndags har tältat i Smörnäs. På Friluftsfrämjandets vildmarksläger har de har fått lära sig göra upp eld, hantera yxa, såg och kniv, laga mat på stormkök, paddla och fiska.

– Det bästa är att man får vara ute i naturen. Jag vet inte vad det är men det är så roligt, säger Trine Wahlberg.

Paul Binet tycker bäst om att fiska. Men sen kommer det fram att det även är annat han gillar med lägret.

– Brudar, tillägger han.

En bit bort klänger sig My Schröder, Cornelia Broman och Maximilia Hollinder vant fast i replianerna som hänger ned i det strömmande vattnet. För bada det gör man så klart på sommarläger. Flera gånger varje dag.

Och trots att tänderna skallrar när de kommit upp betygar de att det inte är kallt.

De har alla varit med på lägret även tidigare men återvänder år efter år. För att det är så kul att hinna umgås med sina vänner – och inte minst träffa nya kompisar.

Men just de avskydda myggen hade de gärna klarat sig utan. Värst var det när de paddlade ut till Hälludden och övernattade där i två dagar.

– Jag hade typ fyra myggbett innan, nu har jag 52. På bara en fot! berättar Maximilia upprört.

Lägret avslutas i dag då tältlägret rivs och utrustningen packas ihop. Till nästa år.

Mer läsning

Annons