Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balkongbygge kan få nobben

/

Bostadsrättsföreningen Borgmästaren på Söder i Gävle föreslås få nej på sin ansökan om att bygga 78 nya, inglasade balkonger.

Annons

Balkongerna är tänkta att byggas på bostadsrättsföreningens fasader mot Södra Kundsgatan, Södermalmstorg och Södra Kansligatan. Sammanlagt handlar det om 78 helt nya, 1,6 meter djupa, inglasade balkonger.

Bostadsrättsföreningen har skickat in en ansökan om bygglov för balkongerna, men tjänstemännen på Bygg och Miljö föreslår att ansökan ska avslås.

Motiveringen går ut på att balkonger som går ut över gatumark och allmän platsmark hör hemma i utkanten av en stad eller i förortsmiljö, men inte passar utmed de viktigaste stråken i Gävles innerstad.

”Den affärsmässiga karaktären tappar i tydlighet om balkonger och affärsskyltar tillåts i brokig blandning”, skriver tjänstemännen.

Kommunen säger sig även ha föreslagit föreningen att bygga balkonger på de högre husen, men mer indragna balkonger, mer i form av burspråk, på lågdelarna. man tycker nu att föreningen i stället bör ta reda på om det går att göra uteplatser på baksidan av husen.

Politikerna i nämnden ska ta ställning i frågan vid sitt möte 31 augusti.

Mer läsning

Annons