Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankchefen lugnar oroliga sparare

/
  • lyssnare. ”Vi har fått ägna mer tid att lyssna på kunderna”, säger Per-Ove Bäckström, chef för Swedbanks kontor i Gävleborg, om hur finanskrisen påverkat jobbet i banken.

Finanskrisen har inte förändrat vardagen på Swedbanks kontor i Gävleborgs län.
– Vi har fått ägna mer tid att lyssna på kunderna och tala om hur verkligheten ser ut. Samtidigt har vi fortsatt som vanligt med bolån, sparande, företagsaffärer med mera, säger Per-Ove Bäckström, rörelsechef för Swedbank i Gävleborg.

Annons

Under de senaste två månaderna har rubrikerna talat om Swedbank som ”högriskbanken” och den svaga länken i den svenska bankkedjan samtidigt som börskursen fortsatt rasa nedåt.

Per-Ove Bäckström förnekar att Swedbanks ställning försvagats, vare sig på nationell eller lokal nivå. Lönsamheten är hög och den nyligen lanserade nyemissionen stärker kapitalbasen ytterligare.

– Vi tycker inte att vi jobbar i den bank som avspeglas i rubrikerna, säger han.

– Kunderna är försiktigare. De kanske väntar med sina investeringar när tiden är osäker. De kanske avvaktar med att köpa bil eller göra något med huset. Vi har en lägre efterfrågan på krediter men det görs ändå affärer hela tiden.

– Egentligen inte. Vi har inte ändrat vår policy. Vi tittar på kundens återbetalningsförmåga och bedömer vilken egen insats man ska ha när man köper till exempel ett hus. Vi vill att kunderna ska ha marginaler så man kan betala tillbaka och bo kvar.

Per-Ove Bäckström tycker att den som råkar bli arbetslös ska vända sig till banken och resonera om sitt sparande och sina lån.

– Man kanske behöver ändra löptiderna på räntan eller amorteringen, säger han.

– Ska du sätta undan pengarna under en kort tid, för till exempel en semesterresa eller ett större inköp, är den generella rekommendationen att sätta in dem på ett bankkonto med hög ränta så du kan ta ut pengarna när det passar dig.

– Är det oerhört långsiktigt sparande, för till exempel pensionen, då kan man blanda in andra delar, som räntefonder eller aktiefonder. Då kan det handla om decennier, säger Per-Ove Bäckström.

Han har märkt att traditionellt banksparande har blivit populärare under de senaste månaderna.

– Både i aktier och på bankkonto. Jag vill ha en bra grundtrygghet, säger Per-Ove Bäckström som inte ändrat sitt eget sparande under finanskrisen.

Mer läsning

Annons