Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banken Jak alternativ i kristider

/
  • – Vi får åtta-tio nya medlemmar per dag, säger Karin-Malin Ekström, ordförande för Jak Medlemsbank.

Finanskrisen får den alternativa banken Jak att vädra morgonluft.
– Vi lånar bara ut pengar från våra egna medlemmar, säger Karin-Malin Ekström, ordförande för Jak Medlemsbank.

Annons

Hon befann sig på Kafé Edbom i Gävle i går för att prata om just finanskrisen och de två andra orosmoln som skuggar ekonomin: svårigheterna att hitta fler oljefyndigheter och de högre matpriserna.

– Allt detta kommer sig egentligen av samma problem, att ekonomin bygger på billig energi och att det ekonomiska systemet är frikopplat från verkligheten, från jorden och vi människor som arbetar här, säger Karin-Malin Ekström.

Hon gör tummen ner för valutaspekulation och anser att pengarna ska ha en tydlig koppling till produktion.

Jak har funnits i Sverige sedan 1965 och har i dag 36 000 medlemmar. Rättvisa och hänsyn till människor och miljö är en del av ideologin. Medlemmarna i den ekonomiska föreningen äger själva banken och verksamheten bygger inte på räntor.

– Medlemmarna får ingen ränta på insatta pengar, men behöver i gengäld heller inte betala ränta när de lånar, säger Karin-Malin Ekström.

En nackdel kan vara att amorteringarna blir höga.

– Det kan krävas en bra inkomst för att kunna amortera, säger Maud Liljeqvist, sammankallande i Gävles lokala Jak-förening.

Under det senaste halvåret har antalet medlemmar i Jak ökat stadigt. Däremot har föreningen inte märkt av någon anstorming i direkt anslutning till den senaste tidens finansiella kris.

Jak har i dag drygt 300 medlemmar i Gävle.

 

Mer läsning

Annons