Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara bilar med icke-fossila bränslen parkerar gratis

Nu skärps reglerna för att få gratisparkera miljöbilar i Gävle. Politikerna i kommunfullmäktige bestämde i går att det bara är bilar som drivs med icke-fossila bränslen som kan få tillstånden.

Annons

Tekniska kontoret har, med hjälp av föreningen Gröna Bilister, sedan tidigare tagit fram ett förslag till skärpta regler för att få tillstånd att gratisparkera sin miljöbil på Gävle kommuns avgiftsbelagda parkeringsplatser.

Ej bensin och diesel

Tillstånden har funnits sedan 2007, men det nya förslaget innebär att inga snåla bensin- eller dieselbilar längre kan klassas som miljöbilar, utan bara sådana som drivs av icke-fossila bränslen som etanol, biogas eller el. Tekniska nämnden godkände reglerna och på måndagen låg de på kommunfullmäktiges bord för slutgiltigt beslut.

– Syftet är att ge den allra bästa tekniken en skjuts ut på marknaden. I dag uppfyller nästan alla bilar som tillverkas dagens miljöbilsdefinition, men vi vill uppmuntra dem som verkligen ligger i framkant, sade Inger Schörling (MP).

Uppmuntra miljövänligt

De flesta partier var överens om att man vill uppmuntra miljövänlig teknik och debatten kom mest att handla om kommunens administration av tillstånden. Några frågade sig om den årliga avgiften, 150 kronor, bara innebär krångel och om systemet med stickprovskontroller av tillståndsinnehavarna är genomförbart.

– Jag tror att man måste ha det här regelverket om kontroll som man föreslår. Annars blir det enbart en subvention till nya bilar, sade Micael Dahlberg (M).

Mer läsning

Annons