Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara två av tio vill jobba efter 65

/
  • Vill hinna med. Om jobbet känns rätt kan Hans Forsell och Maria Persson tänka sig att jobba vidare efter 65. Men de vill förstås hinna med sina nära och kära också, vilket sonen Hannes (i mitten) säkert inte har någonting emot.

Det sägs att många vill fortsätta jobba efter den allmänna pensionsåldern 65 år. Men många, många fler vill det inte. Det visar en undersökning som AMF har gjort.

Annons

Regeringen jobbar för det. Offentliga debattörer talar för det. Att vi ska fortsätta arbeta när vi blir äldre och inte gå i pension vid 65 års ålder. Men en stor majoritet av folket är inte särskilt intresserade.

Demoskop har på uppdrag av AMF intervjuat privatanställda i hela landet. Resultatet visar att endast 22 procent kan tänka sig att fortsätta arbeta efter 65 års ålder.

Den överväldigande majoriteten på 78 procent vill hellre ägna tid åt avkoppling, någon hobby och umgänge med nära och kära.

I Gävleborgs län ligger motsvarade siffra på 82 procent. Att färre i Gävleborg vill jobba efter 65 kan ha att göra med den regionala yrkesdemografin. I storstadsregionerna är det till exempel större andel som kan tänka sig jobba på ålderns höst.

– Det finns inte med i undersökningen, men jag kan tänka mig att arbetare med slitsamma jobb är mindre benägna att vilja fortsätta, jämfört med personer inom tjänstemannasektorn, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF.

Arbetarbladet gav sig ut på Gävles gator för att lyssna på hur det egentligen förhåller sig med attityderna. Någon avgjort negativ inställning stod inte att finna. ”Det beror på”, tyckte flertalet.

Paret Hans Fornell, 39 år, och Maria Persson, 32 år, är typiska exempel. De har långt kvar till pension, men tar sig tid att fundera när de får frågan.

– Det beror på vilket jobb man har, säger Hans Fornell.

Han arbetar som IT-utvecklare och är inte rädd för att bli utsliten.

Däremot vill han veta långt i förväg när det är dags för pension, oavsett om det blir vid 65 eller senare.

– Jag kan tänka mig att trappa ner successivt, men rent mentalt vill jag veta när det är slut.

Maria Persson, som är samordnare på försäkringskassan, resonerar ungefär likadant. Hon kan tänka sig fortsätta om hon gillar jobbet och om det lönar sig. Men hon tänker till en extra gång när hon får höra att de flesta hellre ägnar tid åt släkt och vänner efter 65.

– Det är en bra synpunkt. Nu vill jag absolut inte jobba. Inte när jag har honom, säger hon leende och pekar på sin lille son Hannes.

– Ja, men det beror med vilket jobb.

– Kanske. Det beror på om jag får bestämma min arbetstid själv.

– Ja, jag har varit hemma så mycket med mina barn, så jag vill ut och jobba.

– Nej. Det finns annat att utforska i världen.

– Ja, absolut. Varför inte?

Mer läsning

Annons