Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärbar dator ska göra länets polis snabbare

/
  • ANSVARIGA.  Mikael Söderström har ansvarat för in-förandet av PUST i länet, och Gunnar Brelin för utbildning och handledning. 31 maj finns 65 datorer färdiga och alla poliser i länet har fått utbildning.

Till sommaren får alla poliser i yttre tjänst i Gävleborgs län en bärbar dator med sig. I den kan de göra vissa enkla utredningar färdigt ute på fältet. Det ser ut som en liten förändring, men enligt operativa chefen Pär Langer är det början på något stort.

Annons

– Gränserna mellan ordningspolis och kriminalpolis suddas ut. Även poliser på fältet blir utredare, säger han.

I dag tar en patrull som gripit och förhört en snattare med sig anteckningarna till stationen, och skriver en rapport. Den hamnar hos en förundersökningsledare som lägger den på hög tills det finns en ledig utredare som kan fullfölja utredningen och lämna rapporten vidare till åklagare.

– En utredning kan ligga ett helt år, och när man tar fram den ser man att det bara fattas en liten detalj, för att den ska vara färdig, säger Langer.

Med det nya utredningsstödet PUST gör patrullen hela utredningen färdigt på brottsplatsen och skickar den över 3G-nätet in i polisens datasystem. Efter en kvalitetsgranskning går den direkt vidare till åklagaren. Det finns beräkningar om att den effektiva arbetstiden för ett ärende kan minska från fem timmar till en.

En kulturförändring

Till att börja med är det en handfull enkla brott som ska in i PUST. Med tiden ska alla polisutredningar ske i det nya systemet. Det ska ersätta ett par otidsenliga och in-effektiva datasystem.

Enligt Pär Langer är PUST början på en kulturförändring inom polisen.

– Den här förändringen är 10 procent teknik, och 90 procent förändrad arbetsmetod, säger han.

PUST införs över hela landet under våren. 31 maj sjösätts systemet i Gävleborgs län.Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons