Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn dog av syrebrist efter förlossning på Gävle sjukhus

Barnet föddes med grav syrebrist och avled efter ett dygn. Nu anmäler Gävle sjukhus fallet till Socialstyrelsen.

Annons

Det var i våras som en 35-årig kvinna kom in till sjukhuset efter en fullgången graviditet. Värkarna var redan igång och hon togs direkt in till förlossningen.

Där hade personalen svårt att tolka den CTG-kurva som visar barnets hjärtfrekvens. Rutinen är då att man ska ta ett blodprov från barnets skalp för att få en bättre bild av hur det mår. Men personalen tvekade först eftersom man var rädd att barnet skulle kunna smittas av bakterier i fostervattnet.

När man sedan skulle sätta fast en hjässelektrod för att kontrollera barnets EKG hade man svårt att få den på plats och den lossnade också i slutskedet av förlossningen.

Det hela slutade med att barnet föddes med grav syrebrist och fördes till Akademiska sjukhuset för vård. Barnet avled sedan efter ett dygn.

– Det var ett snabbt förlossningsförlopp och det innebär en ganska stor ansträngning för barnet, säger överläkare Eva Gordon-Eriksson som nu anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Förutom att det gick snabbt skriver sjukhuset också i anmälan att även annat pågående patientarbete påverkade hur man hanterade och bedömde den här förlossningen.

Nu ska Socialstyrelsen granska fallet för att se hur sjukhuset hanterat fallet.

Mer läsning

Annons