Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn som mår dåligt ska lättare få hjälp

Barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt ska från och med 1 oktober i första hand tas om hand inom primärvården, inte längre barn- och ungdomspsykiatrin.

Anledningen är att landstinget i Gävleborg vill göra det lättare för dessa barn att få rätt hjälp och samtidigt minska trycket på BUP.

Annons

Tidigare har barn och ungdomar med psykiska besvär vänt sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Gävleborg. Det har inte krävts någon remiss för att få komma dit. Men BUP har haft svårt att hinna med och köerna dit har varit långa.

Därför ska nu samarbetet mellan specialistvården och primärvården utökas. Från och med fredag är det tänkt att unga som mår psykiskt dåligt i första hand ska vända sig till barn- och familjehälsan eller ungdomsmottagningen. BUP kommer in i ett senare skede om patienten behöver stöd eller hjälp.

Ska samarbeta

– Vår tanke med samarbetet är att ge barn och ungdomar bättre och närmare vård. BUP finns på tre orter i länet medan barn- och familjehälsan och ungdomsmottagningarna finns på flera ställen. Det gör att tillgängligheten ökar för många, säger Helena Björkman, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Projektet ligger i startgroparna men har redan fått uppmärksamhet på riksnivå. Förra veckan fick primärvårdens barn- och ungdomshälsovård och barn- och ungdomspsykiatrin ta emot Guldskalpellens specialpris för sitt samarbete. Motiveringen lyder: ”Vid barn- och ungdomspsykiatrin landstinget Gävleborg har man klarlagt hur primärvården och specialistsjukvården på området ska förhålla sig till varandra. Genom detta arbete ger man nu barn och ungdomar med psykisk ohälsa rätt insats på rätt nivå och i rätt tid.”

Mer läsning

Annons