Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnahus – för ungasom utsatts för våld

Om drygt en vecka öppnar Barnahus Gävleborg

i centrala Gävle.


Dit kan barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp komma i stället för att träffa läkare, polis och så vidare på olika håll.

Annons

Efter två års diskussioner är det till slut dags att öppna Barnahus Gävleborg i en helt vanlig lägenhet vid Nygatan i Gävle. Där ska barn som utsatts för brott få de bästa förutsättningar att i en trygg miljö berätta om vad de varit med om, och få hjälp av bland annat socialsekreterare, polis och läkare.

– Den stora fördelen är att barnen inte behöver bollas så mycket. I stället är det vi vuxna som får åka lite mer, säger Carina Söderström, samordnare från socialtjänsten som kommer att jobba heltid på barnahuset tillsammans med en samordnare från polisen.

Första halvåret i år polisanmäldes 150 fall av misshandel mot barn i Gävleborgs län. Till det kommer ett antal sexuella övergrepp.

– Man skulle ju hoppas på att vi får noll barn till oss. Men troligen rör det sig om ungefär 400 barn per år, säger Carina Söderström.

När det handlar om våld och övergrepp mot barn är det vanligast att socialtjänsten får de första signalerna om att något inte står rätt till, kanske från barnets skola eller någon i familjen. Handlar det om våld är socialtjänsten skyldig att polisanmäla.

När ett sådant fall blir aktuellt ska barnahuset dra ihop folk från olika myndigheter till ett samrådsmöte. Där diskuterar de vad som behöver göras, bestämmer datum för polisförhör och läkarundersökning om det behövs. Om socialtjänsten måste omhänderta barnet och placera det i en jourfamilj så får polis och åklagare veta det.

Barnet behöver troligen bara komma till barnahuset en gång. Det förhörs då i trevlig miljö av en polis som är kunnig på familjevåld. I ett åhörarrum bredvid kan det sitta flera andra personer och ta del av förhöret. Det kan vara den åklagare som ska bedöma om det går att väcka åtal i fallet och en person från barn- och ungdomspsykiatrin som är bra på att bedöma barnets behov av krishantering.

– De kan komma med förslag på frågor som polisen kan ställa. Det allra bästa är om det kommer fram så mycket som möjligt vid det första förhöret, då barnet inte hunnit påverkas av familj eller vad det kan vara, säger Carina Söderström.

Mer läsning

Annons