Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen skriver sagor till en uttråkad drake

/


En uttråkad drake vill höra barnens egna sagor när Länsmuseet ordnar skrivarverkstad för arabisktalande barn. Barnboksförfattaren Baree Khalil från Syrien leder kursen.

Annons

Det doftar pepparkaka i hela Länsmuseet, i entrén tronar det magnifika pepparkakspalatset. En trappa upp i studion har några barn samlats runt ett bord med prickig vaxduk. De sitter med sina huvuden böjda över skrivböcker och teckningar. Barnboksförfattaren Baree Khalil sitter med. Han pratar arabiska med barnen, ställer frågor och hjälper dem att hitta ord. Baree Khalil har gett ut åtta barnböcker och har även jobbat åt FN med olika projekt, bland annat på ett sjukhus för cancerdrabbade barn och i flyktingläger.

– Jag har haft liknande skrivkurser för barn i Syrien, säger han.

Skrivarverkstaden "Sagor för den uttråkade draken" är för barn mellan 7 och 13 år. De träffas tisdagar och fredagar klockan 15:30 och 17:00 fram till 18 december. Tanken med kursen är att barnen ska få träna sig i arabiska, lära känna andra barn och dela med sig av sina erfarenheter och tankar, men det viktigaste är att barnen ska ha roligt, betonar Baree.

– Draken kan alla relatera till, oavsett vilket land eller kultur man kommer ifrån. Barnen får berätta om sin egen tillvaro för fantasidraken. Det kan bli en hjälp för barnen och draken kan känna igen sig i det som barnen berättar. De får också fundera över varifrån draken kommer och om den är ond eller god, förklarar Tomas Jakobsson, fotograf på Länsmuseet.

– När vi på Länsmuseet fick reda på hans tidigare erfarenheter med workshops för barn i hemlandet, kände vi att vi inte kunde låta hans kunskap och erfarenheter gå oss förbi. Och vi ordnade praktik på Länsmuseet åt Baree.

Habiba Mukbel, nio år, och hennes lillebror Adnan Mukbel, sju år, är på skrivarverkstad för första gången.

– Jag tror att draken är snäll, men vi måste berätta sagor för den för att göra den glad, säger Adnan.

Ester Najjar, nio år, tycker om att läsa och skriva. Hon kommer från Syrien och kan tala arabiska, kurdiska, svenska och engelska. När hon fick veta att Länsmuseet ordnade en skrivkurs för arabisktalande barn ville hon genast börja.

– Jag skriver ofta ned mina tankar och funderingar, men helst skriver jag berättelser om kaniner och olika djur. När jag blir stor vill jag jobba som författare och skriva roliga barnböcker. Här på museet har jag skrivit en saga om en stor, grön drake som sprutar eld från sin mun och har jättestora fötter.

Sagorna ska barnen sedan få illustrera med hjälp av museets konstpedagog Ingela Jönsson. Eventuellt kan barnens verk bli en utställning längre fram.

Mer läsning

Annons