Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen sparar ström – med hjälp av en smiley-gubbe

/
  • Femåringen Moa passar på att rita lite under Arbetarbladets besök. Hon tycker det är viktigt att hålla koll på energiförbrukningen med hjälp av emojin på skolans vägg.
  • Förskolan Björngården i Gävle är först ut i projektet.
  • Smileyfiguren är nu lite besviken efter att energiförbrukningen för tillfället är för hög.
  • Britt Magnusson är förskolelärare på förskolan Björngården.

En skärm med en smiley visar elförbrukningen i realtid på förskolan Björngården. På två månader har förbrukningen sänkts med tio procent.
– Om gubben är ledsen så tänker jag: släck lamporna, säger Moa, fem år.

Annons

Sedan några månader tillbaka finns ett nytt ansikte bland barnen på förskolan Björngården. Det är en så kallad smiley, ett digitalt ansikte som uttrycker glädje vid låg elförbrukning och ilska vid för hög förbrukning. Syftet är både barn och vuxna ska bli med medvetna om vardagsförbrukningen.

– Barnen tycker att den är väldigt intressant och rolig att titta på. De vill ju helst att figuren ska vara glad. Är den ledsen märker man direkt att de blir bekymrade och då börjar de fråga och föreslå hur vi ska göra den glad igen, säger förskoleläraren Britt Magnusson.

Satsningen är också ett sätt för hyresvärden Gavlefastigheter att uppnå Gävles miljömål 2020. Där är syftet att minska elförbrukningen med 20 procent jämfört med 2009.

Nu är tanken att ytterligare 20 förskolor i Gävle ska få en skärm med en smiley-figur. Personalen har valt att kalla ansiktet för "figuren" och "den" utifrån ett normkritiskt perspektiv.

När förbrukningen är som värst gråter figuren vilket gör barnen engagerade. Oftast har det berott på att kokerskan kör diskmaskinen och tvättmaskinen samtidigt eller att saker används som inte behövs.

– Om gubben är ledsen så tänker jag: släck lamporna, säger Moa, fem år.

Personal och barn letar upp tända lampor i rum som inte används eller om några maskiner står påslagna i onödan.

– Vi har märkt av att barnen pratar mer nu om vad el är för någonting. De är mer medvetna nu om att spis och ugn drar mycket energi. Även som vuxen har man fått flera tankeställare när det gäller elförbrukningen hemma, säger Britt Magnusson.

Mer läsning