Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamilj fast i trång lägenhet

/
  • Belhu Tesfaye och Etensh Asrat och deras ettåriga flicka Rakeb bor i en etta på Rågångsvägen i Sörby. I januari får paret sitt andra barn och de är oroliga hur de ska få plats.

I ett rum på Rågångsvägen i Gävle trängs två vuxna och en ettåring som i januari får ett syskon. På Öster håller Gavlegårdarna en större lägenhet för familjen, men socialtjänsten säger nej.

Annons

Belhu Tesfaye är utbildad veterinär. För att fullt ut bli godkänd av Jordbruksverket och få den licens som krävs har han de senaste åren läst på Komvux. Grundskolan är avklarad, han har gått vidare till gymnasiedelen, men den här terminen har han tvingats ta en paus.

– Min fru är gravid. Vi väntar vårt andra barn i januari. Hon är ofta trött och måste vila och dessutom ha hjälp med trapporna till vår lägenhet. Vår flicka blir rastlös här hemma och det har varit svårt för mig att få studiero när vi alla finns i samma rum, säger Belhu Tesfaye.

Studieuppehållet har gjort att familjen hamnat i ett moment 22. Utan studielånet från CSN har de sedan augusti bara försörjningsstöd att falla tillbaka på och socialtjänsten bedömer därför att skälen just nu inte är tillräckligt starka för att de ska få flytta till en större lägenhet och fördyra sitt boende.

LÄS MER : Texten finns i Mitt Gävle - här kan du läsa hela tidningen.

Belhu Tesfaye kom till Sverige från Etiopien för sex år sedan. Han har utbildat sig till veterinär i Ryssland. Han flyttade till Gävle och har bott i lägenheten på Rågångsvägen sedan 2011. Han träffade Etensh Asrat i Stockholm 2012, de gifte sig och flyttade ihop. I juli i fjol föddes parets flicka Rakeb. Nu är Etensh gravid med sitt andra barn.

Det är trångt i ungkarls­ettan på Rågångsvägen. I det enda rummet finns en dubbelsäng, en spjälsäng, en soffa och en tv. Rakeb är ett lockigt litet busfrö som leker på en begränsad golvyta. När hon reser sig och tultar i väg händer det att hon törnar in i möblerna.

Ettan kostar 3 463 kronor. Den lägenhet som Gavlegårdarna anvisat på Öster har tre rum och kostar 5 226 kronor. Belhu Tesfaye säger att det bostadsbidrag familjen får på 2 500 kronor behöver inte höjas om de får tillåtelse att ta över en större lägenhet. Vi kan spara på maten, säger han.

– Familjen har en liten lägenhet, men att vara gravid är inte skäl till att flytta till en större lägenhet, säger Inger Sundblom, verksamhetschef vid socialtjänsten.

Belhu Tesfaye får vänta till nästa termin i januari innan han kan återuppta sina studier. Då upphör behovet av försörjningsstöd. Ungefär samtidigt utökas familjen och hur alla ska få plats vet de inte i dag.

– Jag har studerat i många år och är van att analysera problem. Jag undrar verkligen vad som är rätt och fel i det här, säger han.

Familjen har överklagat beslutet och om socialtjänsten inte finner skäl för omprövning skickas det till förvaltningsrätten för avgörande.

Mer läsning

Annons