Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfetman ökar stort

/
  • Alf Kågström, skolöverläkare Sandvikens kommun
  • Vad äter ni till fredagsmyset?

Kristin Westberg, 29 år och Daniel Fager, 31 år, i vagnen är dottern Olivia Fager, 2 veckor
– Vi brukar köpa thaimat eller kinamat. Som snacks efteråt blir det ofta ganska onyttiga saker som godis eller ostbågar, och vi dricker läsk eller vin.
  • Carla Antioquia, 27 år, Gävle, Vanessa Antioquia, 9 år, Gävle, Agnes Stenbacka, 32 år, Mellerud och Patricia Antioquia, 7 månader, Gävle
– Vi äter ofta friterad kyckling och dricker Coca Cola. Sedan brukar vi äta chips och titta på film, säger Carla Antioquia.
– Vi brukar laga kyckling med ris, och dricka Coca Cola, vatten eller saft till. Som snacks blir det chips, säger Agnes Stenbacka.
  • Fredrik Ellingsson, 24 år med dottern Vilja Ellingsson 1 1/2 år, Gävle
– Det är väldigt blandat men oftast köper vi snabbmat som tacos eller pizza. Som snacks brukar Vilja få äta grönsaker; morötter, broccoli och blomkål, så lite socker som möjligt. Själv tar jag gärna chips och en lättöl.
  • Sofia Öjergren, 34 år och dottern Maja Wilén-Öjergren, 2 1/2 år, Gävle.
– Vi brukar inte lyxa till det så mycket med det ätbara, utan dukar mest fint. Men ibland gör vi godare mat som kyckling, rotsaker i ugn och god sås. Vi äter inte snacks, utan har godis mer som efterrätt. När vi är barnlediga äter vi glass och tar ett glas vin.
  • Mats Sahlin, 46 år, Pixie Sahlin, 2 år och Åsa Sahlin, 39 år, Söderhamn
– På sommaren grillar vi kött och äter grönsaker och tzatziki till. Vi äter inte chips ofta eftersom det är så mäktigt, utan hellre nötter som är nyttigare, säger Mats Sahlin.
– På vintern blir det mycket tacos, och lördagsgodiset blir oftast på fredagskvällen. Ibland en chokladbit. Det är mer mys på fredagen. Vi vuxna dricker mineralvatten och Pixie dricker mjölk eller mormors hemgjorda saft, säger Åsa Sahlin.

17 procent av svenska sju-nioåringar är överviktiga, enligt en studie som publicerades i våras. I Gävleborg ser barnläkare en kraftig ökning av antalet barn med övervikt och fetma.

– Min uppfattning är att fetma och övervikt bland barn ökar markant, säger Åke Lagerwall, barnläkare på Barnkliniken Hudiksvall.

Annons

I studien, som gjordes av Karolinska sjukhuset och Sahlgrenska akademin, ingick 4 600 barn mellan sju och nio år i 94 skolor i Sverige. 17 procent av barnen hade övervikt, och tre procent led av fetma.

För barn i Gävleborg finns inga exakta siffror, men två barnläkare som Arbetarbladet talat med anser att övervikt och fetma bland barn ökar.

– Det ser ungefär likadant ut här som i resten av landet, säger Alf Kågström, skolöverläkare i Sandvikens kommun.

Även Åke Lagerwall ser en ökning.

– Det här är en jätteviktig fråga. Övervikt och fetma kan leda till följdsjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Om ökningen fortsätter kommer det att bli katastrofalt för folkhälsan, och sjukvården kommer inte klara av sin sjukvårdsuppgift, säger han.

Han menar att fetmautvecklingen i sig bara till liten del är en fråga för sjukvården.

Övervikt och fetma har många olika orsaker, enligt Lotta Östlund på landstingets enhet för samhällsmedicin.

– Det har att göra med låg utbildningsnivå, arbetsmarknad, traditioner kring kost med mera. Övervikt är absolut en klassfråga, säger hon.

Ökningen bland barn och unga beror dels på att de har mer stillasittande aktiviteter i dag som tv-tittande, menar Alf Kågström.

– Sömnbrist är också en viktig faktor. Barn och unga sover allt mindre, och det leder både till sötsug och minskad lust till motion, säger han.

Samtidigt säger Sven Bremberg på Statens Folkhälsoinstitut att ökningen av övervikt och fetma bland unga i åldrarna 16-24 år stannade av i början av 2000-talet.

– Det finns en ökad medvetenhet kring matvanor och fysisk aktivitet, och barn och unga snappar generellt sett fortare upp bra mat- och levnadsvanor än vuxna, säger han.

Alf Kågström anser att den uppgiften är glädjande, men att man ändå måste fortsätta med insatser både i hemmet och skolan.

– Det pågår en fetmaepidemi i västvärlden, och vi vet att det dricks mer läsk än någonsin och att barn rör på sig allt mindre.

Åke Lagerwall anser att övervikt och fetma är en samhällsfråga och politisk fråga.

– Föräldrar, politiker, skola, skolhälsovård, samhällsplanerare, livsmedels- och annan industri har ett gemensamt ansvar.

Mer läsning

Annons