Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnpsykologen: ”Ställ krav på ditt barn”

Att alltid sopa mattan framför sina barn är en björntjänst. Det är inte rätt att låta barnen tro att livet är utan motgångar.
Det menar barnpsykolog Elisabeth Cleve, författaren bakom boken ”Sopa lagom”.

Annons

– Livet är inte kul jämt. Det är en bluff, säger Elisabeth Cleve.

Barnpsykolog Elisabeth Cleve har tillsammans med journalisten Maria Carling gått på djupet med fenomenet ”curling” i boken ”Sopa lagom: bättre balans i curlingfamiljen”.

Mår dåligt i gymnasieåldern

Elisabeth Cleve berättar att hon i sitt yrke möter många tonåringar som mår dåligt när de hamnar i gymnasieåldern. Då förväntas ungdomarna ta egna beslut, men märker att de inte klarar av det särskilt bra.

– De har under hela sitt liv varit inrutade i scheman som andra människor har gjort. De har inte haft så många möjligheter till att ta egna initiativ tidigare.

Pengar ett problem

Ett annat problem stavas pengar. Många ungdomar får en hel del pengar av sina föräldrar. Och har de skilda föräldrar händer det ofta att de får dubbelt så mycket pengar. Elisabeth Cleve tror att många föräldrar vill kompensera ett dåligt samvete.

– Det som kan bli svårt för dessa ungdomar är att de inte kan hantera sina pengar. De har alltid fått allt de behöver. Flickor som alltid har fått pengar av pappa och helt plötsligt måste klara sig själva kan bli väldigt förundrade över att även saker som diskmedel och toalettpapper kostar pengar.

Hur ska då dagens föräldrar göra för att få barn som klarar att ta hand om sig själva?

– Låt dem ta egna initiativ och ställ högre krav. För att få veckopeng bör barnet till exempel städa sitt rum först. De kommer inte att ha någon hemhjälp när de flyttar hemifrån. De behöver kunskaper i att sköta ett hem. Anna Norling

Mer läsning

Annons