Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa miljökassen är...

/
  • INTE ÖVERENS. Magnus Winges, butikschef för Maxi Ica i Hemlingby, och Lena Öman, avfallspedagog på Gästrike Återvinnare, var inte överens om huruvida Icas så kallade miljökasse är komposterbar eller inte. ”Det beror ju på vad man menar med komposterbar, den vanliga är ju också nedbrytbar, men det kanske tar 200 år”, säger Lena Öman. Här håller Magnus Winges i Icas flergångskasse, som är ett annat alternativ för kunderna.
  • NYA TRYCKET. Icas så kallade miljökasse är tillverkad av 40 procent förnyelsebar råvara (majsstärkelse) och 60 procent nedbrytbar polyester, som är en oljebaserad plast. Den kostar 2 kronor. Gästrike Återvinnare vill inte ha den i komposten, utan tycker att den ska gå som brännbart.
  • GAMLA TRYCKET. Så här ser en variant av Icas miljökassar ut, som fanns hos Maxi Ica i Hemlingby på fredagen. Men nu har Ica tagit bort texten 100 % komposterbar och ersatt det med en längre text som går ut på att påsen är biologiskt nedbrytbar.
  • STORSÄLJAREN. Den vanligaste matkassen av polyeten, den som flest köper, ska läggas i plaståtervinningen för att bäst ta till vara oljeprodukten som kan bli nya plastprodukter. På Ica kostar den 1,50.
  • TUNNARE PÅSE BÄTTRE. Det är bättre för miljön att köpa soppåsar på rulle än att använda den vanliga matkassen som soppåse. Med tunnare soppåse är det inte lika mycket oljebaserad plast som bränns upp, vilket minskar utsläppet av koldioxid.
  • PAPPERSKASSAN. Ica säljer FSC-märkta papperskassar i två storlekar för 2,50 respektive 3 kronor. Märkningen innebär att minst 40 procent av de träd som huggs ned vid produktionen ska återplanteras. ”Jo, full med tidningar får man slänga den i tidningsinsamlingen”, säger avfallspedagogen Lena Öman.

Maxi Ica säljer en miljökasse som Ica skriver är 100 procent komposterbar. Men Gästrike Återvinnare vill absolut inte ha den i sin kompost.
– Det är bättre att lägga brännbara sopor i den, säger Lena Öman, avfallspedagog på Gästrike Återvinnare.

Annons

Till flerhushåll har Gästrike Återvinnare en tunn grön plastpåse, men trots att tillverkaren lovar att den ska brytas ned på tre månader finns rester kvar när komposteringsprocessen är klar efter sex till sju månader.

– Det är ett problem att folk lägger kompost i plastpåsar. Privatpersoner ska använda våra papperspåsar, säger Lena Öman.

Tre kassa på Maxi Ica

Magnus Winges, butikschef på Maxi Ica i Hemlingby, hade på fredagen tre sorters bärkassar av plast. Den vanligaste, lite tjockare bärkassen av polyeten som tillverkas av olja, och den så kallade miljökassen, som fanns i två varianter. Båda är tillverkade av 40 procent majsstärkelse och 60 procent nedbrytbar polyester. Skillnaden är trycket. Ica beslutade förra året att ändra trycket på kassen från 100 procent komposterbar till en längre formulering som går ut på att påsen är biologiskt nedbrytbar.

Plockar ned skyltar

Under Arbetarbladets besök, efter diskussion med avfallspedagogen Lena Öman, plockar Magnus Winges bort fem gula skyltar som suttit vid kassorna, med texten ”miljökassar, 100 procent komposterbar”.

– Det är ju inte helt fel, det har vi tester på, men i Gästrike Återvinnares process går det inte. Vi har förändrat texten för vi vill att det ska fungera. Jag får väl slänga de bruna påsarna, säger Magnus Winges.

– Du kanske ska fylla dem med sopor först, påpekar Lena Öman.

Vilken ska man ta?

Så återstår då frågan om den miljömedvetne kunden ska köpa den 50 öre dyrare miljökassen hellre än den vanliga tjocka bärkassen. Tja, det beror på hur mycket den används. Det gick åt mindre olja i tillverkningen och när den förbränns i sophanteringen släpper den ut mindre koldioxid.

Vid en snabb rundringning till några livsmedelskedjor i Gävle verkar Ica nu vara ensam om en så kallad miljökasse i plast. Konsum Gävleborg drog tillbaka sina efter klagomål på hållbarheten, och väntar på en ny variant.

Citygross och Willys har även de endast kassar av polyeten.

Mer läsning

Annons