Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre kontroll på livsmedel

Gävle kommun har blivit bättre på att kontrollera restauranger och mataffärer.

För två år sedan gjordes 330 besök, i år har man hunnit med 522.

– Vi har fått bättre bemanning och blivit mer effektiva, säger miljöchefen Eva Brännlund.

Annons

Livsmedelsverket har tidigare kritiserat kommunerna för bristande livsmedelskontroll. Antalet livsmedelsinspektörer är för få och det görs inte tillräckligt många kontrollbesök.

Alla restauranger och matbutiker ska normalt inspekteras minst en gång om året – men i Gävle har man tidigare inte hunnit med att besöka ens hälften.

2009 kontrollerades bara 41 procent av anläggningarna. Men nu ser det betydligt bättre ut.

Hittills i år har man hunnit med ungefär 80 procent av de planerade besöken.

Antalet kontrollbesök och återbesök har ökat från 330 till 522. Och då återstår fortfarande december månad.

En förklaring till ökningen är att man i dag är fler inspektörer. Vakanta tjänster har återbesatts och fler jobbar heltid.

En annan är att man inte längre behöver göra någon godkännandeprövning innan exempelvis kaféer och restauranger öppnar vilket gör att man hinner lägga mer tid på kontrollerna.

Och livsmedelsinspektören Carin Gustavsson tycker redan att de tätare besöken verkar ge resultat.

– Ju mer vi är ute desto bättre blir det, vi hittar färre saker att anmärka på. Kunskapsnivån har höjt sig i branschen.

Hon upplever också att restaurangerna ofta välkomnar besöken.

– Det är lätt att bli hemmablind och då kan det vara bra om någon kommer in och ser om något behöver göras. När vi kommer på återbesök brukar allt i regel vara åtgärdat.

Mer läsning

Annons