Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre mat åt pensionärer

Gävleborg blir pilotstation i forskning för att få hela Sveriges äldre att äta bättre.

Annons

14 miljoner skjuts till i bidrag och ytterligare lika mycket läggs ner i form av arbetskraft från bland annat Gävle och Ockelbo kommuner under det fyra år långa projektet.

– Det handlar om ett helhetsgrepp kring maten. Måltidssituationen är något annat än bara kött och potatis, säger regiondirektören Mats Törnquist.

Bakgrunden till initiativet är att äldre människor får i sig för lite näring.

– Trots att det serveras bra mat är många undernärda. Vi vill ta reda på varför, säger forskningsledaren Sigrid Pettersén.

Forskarna menar att orsakerna till näringsbristen finns att söka i betydligt fler faktorer än hur maten smakar och storleken på portionen.

Följderna av dålig mathållning kan bli svåra för individiden och kostsamma för samhället.

Ibland är det även svårt att identifiera kosthållningen som boven i dramat när det gäller till exempel fallolyckor.

– Äter man för lite tappar man energi och kan skada sig. I dag tittar man i stället mycket på sladdar på golvet och mattkanter när någon ramlar. Och individen som mår dåligt går kanske till doktorn och får mediciner, säger Sigrid Pettersén.

En mängd olika aktörer är involverade i projektet. Utöver fyra kommuner i länet finns ett antal lärosäten med, liksom Region Gävleborg.

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova satsar 13,8 miljoner kronor och förbundsdirektören Johan Almesjö på Inköp Gävleborg räknar med att medfinansieringen i form av arbetskraft från aktörerna motsvarar ytterligare 14 miljoner kronor.

Om man i stället la den summan på mat direkt till pensionärerna skulle antalet stanna runt en miljon portioner bara när det gäller medfinansieringen.

Men så kan man inte tänka, tycker Johan Almesjö.

– Det handlar om att skapa ett arbetssätt som går att utvidga till att omfatta fler än äldre. Totalt sätt köper vi ju mat för 200 miljoner kronor i vår region varje år, säger han.

Fokus på forskningen ligger på äldre och är avgränsad till att gälla Gävleborg. Men tanken är att resultaten kan användas i betydligt större sammanhang, allt från frågor om mat i andra åldersgrupper till bättre upphandlingar. Slutsatserna ska också vara användbara i övriga Sverige och även inom EU.

Mer läsning

Annons