Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre rutiner utlovas efter avverkningen

/
  • tillstånd saknades. ”Av någon anledning tyckte vi att vi hade de tillstånd som behövdes”, sa Per Laurell, vd i Gävle Energi, efter mötet med bland andra Lena Lundgren, ordförande i byggnads- och miljönämnden, och Mats Rostö, vd i Gästrike Vatten.

Rutinerna ska förbättras. Det var alla ense om när tjänstemän och politiker på måndagen diskuterade hur det gick till när ett stort antal lövträd avverkades i det värdefulla naturområdet vid T-udden i Gävle.

– Vi ska se till att misstaget inte sker ännu en gång, sa Lena Lundgren (S), ordförande i byggnads- och miljönämnden, vid presskonferensen efter mötet.

Annons

Per Laurell, vd i kommunägda Gävle Energi AB, var ångerfull men kunde inte ge klart svar på frågan hur misstaget kunde ske.

– Av någon anledning tyckte vi att vi hade de tillstånd som behövdes, sa han.

Missade strandskyddsdispens

Att det behövdes strandskyddsdispens var det ingen av de ansvariga för projektet som tänkte på. Ingen tänkte heller på att det kunde vara olämpligt att avverka skog i ett område som ska bli naturreservat och som tydligt skyddas i kommunens översiktsplan.

Per Laurell konstaterade att det inte skulle byggas något hus på marken. Kanske var det en förklaring.

I dag tisdag ska företrädare för Gävle Energi träffa ornitologer och folk från Naturskyddsföreningen för att få råd om hur man kan göra att minimera skadorna.

Lägga tillbaka träden

Elisabeth Jonsson, chef för bygg- och miljökontoret, räknar med att de fällda träden läggs tillbaka i skogen. Det kan medverka till att fåglar, insekter, svampar med mera inte försvinner, hoppas hon.

Gävle Energi och Gästrike Vatten, som tillsammans ska lägga ledningar för fjärrvärme och vatten över Inre fjärden till Fredriksskans och Norrlandet, ska nu försöka hitta andra vägar för ledningarna.

Enligt Per Laurell och Mats Rostö, vd i Gästrike Vatten, kan det bli tal om att gå ut från land på ett annat ställe och kanske också använda en annan teknik.

– Det går att borra genom marken ut i havet, menade Mats Rostö som inte tror att det behöver bli dyrare än att gräva på vanligt sätt.

Däremot kan förseningen fördyra projektet. Arbetet kommer att ligga nere minst en månad, i väntan på nytt förslag som byggnads- och miljönämnden får ta ställning till.

Får vänta om vintern kommer

Om vintern slår till måste bygget vänta till våren. Gävle Energi hade planerat att dra ledningarna över fjärden i december och att kunderna i Fredriksskans skulle börja få fjärrvärme under första halvan av 2010.

– Kanske får vi temporärt börja leverera värme på annat sätt, sade Per Laurell.

Elisabeth Jonsson ska leda en projektgrupp med företrädare för bygg- och miljökontoret, tekniska kontoret, Gästrike Vatten och Gävle Energi, en grupp som ska granska och förbättra rutinerna.

Mer läsning

Annons