Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre stämning men några brister på Swebus i Gävle

Stämningen bland personalen i bussbolaget Swebus i Gävle har blivit betydligt bättre sedan den nya chefen tillträdde för några månader sedan. Den slutsatsen drar Ingemar Persson, inspektör på Arbetsmiljöverket, efter en inspektion som han och kollegan Britt-Marie Kjölsrud gjorde nyligen.

Annons

Han menar att det tidigare var "mest tråkigheter" som kom upp när arbetsmiljöinspektörerna granskade företaget.

Inspektörerna pekar ändå på några brister som behöver avhjälpas.

De vill se en skriftlig beskrivning av hur ansvaret fördelas mellan trafikledarna i den förändrade organisationen. De efterlyser också skyddsronder i chaufförernas arbetsmiljö, då man tittar på hur det ser ut med hållplatser, körtider med mera.

Hanteringen av kontanter i bussarna har ifrågasatts av både Arbetsmiljöverket och facket runtom i landet, framförallt i storstäderna där man numera inte kan köpa biljett med kontanter på bussarna.

På Swebus finns regler som inte fungerar i praktiken, enligt chaufförer som arbetsmiljöinspektörerna pratat med. För att klara kundtrycket måste förarna ibland ha mer i växelkassan än vad reglerna tillåter. Rutiner och hjälpmedel ska skydda förarna mot rån, menar inspektörerna som efterlyser en riskbedömning kring kontanthanteringen.

Arbetarbladet sökte på onsdagen förgäves trafikchefen Margaretha Dahl för en kommentar.

Mer läsning

Annons