Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beckman om rasistanklagelserna efter uppmärksammade tweeten: "De har fel fokus"

/

Häromdagen uppmärksammades en tweet från moderata Gävlepolitikern Lars Beckman. Anledningen var att kritiker ansåg den vara rasistisk.

Annons

LÄS MER: Lars Beckman blockades av SVT Gävleborg efter tweet

Gävlepolitikern kommenterade händelserna i Köln under nyårsnatten. Enligt uppgifter ska ett stort antal män ha omringat, sexuellt ofredat och rånat kvinnor runtom i den tyska staden. Kritiker, bland annat asylrättsjuristen och samhällsdebattören Viktor Banke, har kallat Lars Beckmans tweet för rasistisk.

"Ni i #twittervänstern som försvarar de män som tafsade och våldtog i Köln kan ni länka till när infödda svenska eller tyska män gjort motsv?", lyder den.

– Han skriver rakt ut att infödda svenskar är mindre benägna att våldta. Det är ren och skär rasism, säger Banke till Gefle Dagblad

Händelsen har debatterats flitigt de senaste dagarna och både polis och media har fått kritik. När Arbetarbladet når Lars Beckman står han fortfarande för sin tweet.

– Jag tycker man ska ha nolltolerans mot kränkningar oavsett vem som utfört dem. "Twitter-vänstern" ägnar förvånande mycket tid åt att säga att svenska män också tafsar och våldtar i stället för att fokusera på problemen. Det är ett förminskande av de kvinnor som blivit utsatta, säger han

Är det verkligen relevant att diskutera männens ursprung?

– Situationen är såpass extrem och ovanlig att det blir relevant att lyfta männens ursprung, argumenterar Beckman och hänvisar till DN och Expressens ledarsidor som gjort liknande bedömningar.

Moderaternas distriktsordförande i Gävleborg, Patrik Stenvard, riktar dock kritik mot tweeten.

– Det är ett olämpligt uttalande och inget som stämmer överens med partiets värdegrund, att man ställer etniska grupper mot varandra på det sättet, säger han i en intervju med Gefle Dagblad

Den lokala partiledningen kommer enligt Stenvard att ha ett samtal med Beckman.

Många påpekar i sina svar till Beckmans tweet att det inte finns någon som tagit gärningsmännen i försvar utan snarare kritiserar mediernas fokus på ursprung. Beckman svarar: "det finns bara en position som gäller mot kränkningar. Totalt fördömande och avståndstagande utan #twittervänsterns "men"".

Läs Lars Beckmans blogginlägg om situationen här

LÄS MER: Lars Beckman: "Jag är ett konstprojekt"

Mer läsning

Annons