Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beckman på korstågmot dubbdäcksförbud

/
  • VILL HA DUBBDÄCK. Riksdagsledamöterna Lars Beckman och Ulf Berg kör båda med dubbdäck och nu är de ute på korståg mot de lokala dubbdäcksförbud som på prov införts på enstaka gator med stora problem med luftföroreningar i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Här med däckmontören Mattias Jansson.ÖKAD RISK. Det är den ökade risken för dödsolyckor som avskräcker Lars Beckman (M). Så länge det inte finns studier som visar att dubbförbuden har tydliga positiva hälsoeffekter överväger nackdelarna, anser han.

Förbud mot dubbdäck är ett hot mot trafiksäkerheten.
Det hävdar riksdagsledamoten Lars Beckman (M) från Gävle.
– Risken för olyckor ökar drastiskt.

Annons

Än så länge finns dubbdäcksförbud bara på prov på en gata i Stockholm, en gata i Uppsala och två gator i Göteborg. Men för moderata riksdagsledamoten Lars Beckman och hans partikollega Ulf Berg från Dalarna har det blivit en hjärtefråga.

Minskad risk att dö

Detta sedan Trafikverket i höstas presenterade en studie som visade att risken för att dö i en trafikolycka minskar med 42 procent om man använder dubbdäck jämfört med dubbfria däck.

I alla fall om man kör en bil utan antisladdsystem, med antisladdsystem är det tveksamt om däcktypen har någon påverkan.

De bad då riksdagens utredningstjänst att undersöka om dubbdäcksförbud har haft några positiva effekter på hälsan. Och svaret är enligt dem: Nej.

Forskarna är eniga om att de partiklar som dubbdäck river upp är hälsovådliga och att minskad användning av dubbdäck minskar utsläppen och förbättrar luftkvaliteten. Däremot kan man inte säga om just den minskning av dubbdäcksanvändningen som sker på grund av förbud har mätbara hälso-effekter. Det får Beckman och Berg att döma ut försöken. Trots att det är deras regering som gett klartecken till dem.

– Då hade vi inte tillräckligt beslutsunderlag. I dag skulle jag vilja ta ett annat beslut, säger Ulf Berg (M) ångerfullt.

”Inte rimligt”

– Vi vill inte förbjuda dubbfria däck – det är upp till var och en att bedöma vilka däck man vill ha – men det är inte rimligt att ha förbud mot dubbdäck när det får så allvarliga trafiksäkerhetskonsekvenser, säger Lars Beckman.

Men i Gävle har vi inget dubbförbud – hur berör det här oss?

– När du åker till Valbo Köpcentrum med din familj kan det komma någon från Stockholm eller Uppsala, som valt att köra dubbfritt på grund av förbudet där, och orsaka en olycka där din familj förolyckas. Då berörs du.

Mer läsning

Annons