Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare säljer förbudsskyltar

/
  • Skyltbluff. Konsumentverkets rekommendation till de som betalat är att försöka få kontakt med de som står bakom bluffen. Enligt lag har man nämligen rätt att ångra ett hemförsäljningsköp inom 14 dagar.
  • känner sig lurade. 200 kronor, i några fall 150, har ett antal personer i Gävle och Sandviken betalat för de här små skyltarna. ”Finessen är att jag angett vissa årtal. Därmed framgår det tydligt att kunden gjort ett medvetet val. Det är inte bara en skylt som någon har satt upp och som sedan råkat bli kvar”, säger försäljaren Jimmy om sin affärsidé.

För 200 kronor erbjöds boende i Andersberg att köpa en dörrskylt. Försäljaren hävdade att skylten enligt en ny lag skulle förbjuda försäljare att ringa på dörren. Men allt var ett påhitt.

Annons

Det var i fredags som en man gick runt bland lägenheterna på Solröksgatan och Regnbågsgatan för att sälja dörrskyltar. Han riktade in sig på personer över 60 år, av de sju personer som köpte skylt på Solröksgatan var alla äldre än 60.

– I fredags kväll ringde en man på dörren, han hävdade att han kom från hyresgästföreningens kontaktkommitté. Jag brukar inte köpa saker av försäljare, men han verkade trovärdig och när han frågade hur det var i området, om det är lugnt, skönt och städat, då blev jag övertygad om att han talade sanning, säger en av de drabbade, som vill vara anonym.

Till andra personer har mannen sagt att han tillhör nattvandrarna. Han har uppgett olika platser där han sagt sig bo på. Mannen ska ha uppträtt trevligt och tillmötesgående.

Lagen är ett påhitt och bedragande dörrskyltförsäljare hör inte till vanligheterna.

– Någon sådan lag finns inte och jag känner inte till något liknande fall, säger Hans Lundin på Konsumentverket.

Mer läsning

Annons