Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belönas för infångade rånare

/
  • PRISUTDELNING PÅ RÅDHUSTORGET. Kristdemokraternas oppositionsråd Lili André, samt Daniel Jönsson och Elisabeth Bjurbo delade ut årets civilkuragepris till bröderna Charles och Christian Johansson.
  • PRISADES FÖR SIN MODIGA INSATS. Bröderna Charles och Christian Johansson prisades för deras modiga ingripande när de fångade en rånare och larmade polisen. På lördagen belönades de med Kristdemokraternas civilkuragepris.
  • MODIG INSATS. Christian Johansson fångade en av rånarna.
  • STOLT PAPPA. Pappa Tommy Johansson filmade prisutdelningen på Rådhustorget. Han är mycket stolt över sina söner.
  • HANDLADE INSTINKTIVT. Charles Johansson var ensam på vägkrogen när de tre rånarna kom in.
  • BRÖDERNAS INSATS PRISADES. Kristdemokraternas oppositionsråd Lili André delade ut årets civilkuragepris till bröderna Charles och Christian Johansson.

Bröderna Charles och Christian Johansson fick på lördagen ta emot årets civilkuragepris för att de vågade stoppa tre män som rånade familjens vägkrog i Hedesunda.

– Det känns stort att få det här priset. Jag känner mig stolt, säger Charles Johansson.

Annons

För andra året i rad delade Kristdemokraterna ut civilkuragepriset.

– Priset delas ut till kommunmedborgare som gripit in och visat ansvarstagande. Människor som gjort Gävle kommun lite mänskligare och tryggare, säger Lili André (KD), oppositionsråd i Gävle.

– Vi vill naturligtvis inte uppmuntra människor att utsätta sig själva för fara utan vi vill uppmärksamma människor med civilkurage och få människor att fundera över vad de själva kan göra.

Bröderna Charles och Christian är både glada och förvånade över att deras modiga insats har fått så mycket uppmärksamhet.

– Vi hoppas förstås att det här kan inspirera andra att våga ingripa. Man måste agera om man känner att man klarar av det, men självklart ska man inte göra det om rånaren är beväpnad, säger Christian Johansson.

De fick blommor, konstglas av konstnären Mats Jonasson och ett varsitt diplom med texten:

"För din insats då du med mod grep in och fångade rånare, ringde polisen och såg till att rånarna blev anhållna. Du visade enormt kurage och är en hjälte för Gävleborna.

Brödernas pappa Tommy Johansson var också med vid prisutdelningen på Rådhustorget. Han tycker att sönerna gjorde rätt som ingrep.

– Det finns så fruktansvärt mycket våld i samhället. Deras insats kanske kan leda till att fler vågar stoppa våld.

16 december ska killarna delta i Svenska hjältar-galan i Stockholm, som arrangeras av Aftonbladet och TV4.

– Det känns helt otroligt, det hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Charles Johansson.

Mer läsning

Annons