Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benjamins brutna finger ledde till nya rutiner

/
  • BRUTET FINGER. Det är ett halvår sedan som Benjamin Olausson bröt långfingret på vänsterhand. Han har fortfarande nedsatt rörelseförmåga och dålig blodcirkulation i fingret. ”Jag kan inte knyta handen, trots att jag tar i allt vad jag orkar.”

I somras cyklade Benjamin Olausson omkull och skadade sitt finger. På familjeläkarjouren på Södertull tog en sjuksköterska hand om såret.

Annons

 

En läkare kom in och bedömde att såret inte behövde sys och gick sedan ut igen.

Att föräldrar och sjuksköterska bedömde fingret som svullet och krokigt fördes aldrig vidare till läkaren, enligt socialstyrelsens utredning.

Efter två veckor hade såret läkt bra, men fingret var krokigt och stelt. Vid röntgen visade det sig att det hade varit brutet och läkt tokigt.

Därefter har fingret opererats och Benjamin Olausson har varit tvungen att gå på sjukgymnastik.

Socialstyrelsen tycker att det finns brister i läkarens undersökning, brister i hur sjuksköterskans iakttagelser skrevs ned och fördes vidare och att det var oklart vem som hade det övergripande ansvaret för undersökningen.

Familjeläkarjouren har ändrat sina rutiner så att sjuksköterskans bedömning och bakgrundsuppgifter måste vara sammanställda innan läkaren gör sin bedömning.

Socialstyrelsen är nöjda med det, men påpekar samtidigt att läkaren har ett eget professionellt ansvar.

Mer läsning

Annons