Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beordrar övertid men säger ändå upp personal

Ett tiotal lokalvårdare sägs på kort varsel upp från ISS som har hand om städningen i Region Gävleborg.
– Jag känner besvikelse och är arg och ledsen. Allting är upp och ner, säger Barbro som blivit uppsagd.

Annons

I februari tog företaget ISS över ansvaret för städningen inom Region Gävleborg från Coor. Tre månader senare säger företaget upp ett tiotal lokalvårdare som haft provanställning med två veckors varsel. Barbro är en av dem.

– Jag tycker de har misskött sig fruktansvärt. Först anställer de folk och sen slänger de fram ett uppsägningsavtal att si och så många är uppsagda och får gå inom 14 dagar. Bara rakt framför ansiktet på en, säger hon.

Enligt Annika Norling, regionalt fackligt ombud på Kommunal, är det otryggare med provanställningar men hon är kritisk till hur ISS har hanterat uppsägningarna. Hon menar att ISS-städarna ännu inte fått riktiga scheman och att det samtidigt beordras övertid för att klara av städningen.

– Det är märkligt att man varslar anställda om man ändå måste ta in folk på övertid, säger Annika Norling.

Patrik Frank är presstalesperson för ISS och han förklarar varför det varslas personal.

– Vi ser över att vi har rätt organisation utifrån leveransen som är mest effektiv och leveransen som vi har vunnit, säger ISS presstalesperson Patrik Frank.

Ni tog över i februari och det beordras övertid och ändå varslar ni, hur går det ihop?

– Det vill jag inte uttala mig om utan vi ser över organisationen och arbetsmiljön så den är bra och korrekt. Vi ska undersöka så arbetsmiljön är bra för våra lokalvårdare och är den inte det får vi göra ändringar, säger han.

Enligt Kommunal fick de reda på planerna om varsel via mejl och även det kritiserar fackombudet Annika Norling.

– Jag tycker det är olyckligt man bara skickar mejl att man ska varsla och att de har för avsikt att avsluta flera provanställningar. Jag skrev tillbaka att då förutsätter jag att Kommunal får reda på varje enskild individ det gäller och det har vi inte fått, säger hon.

Patrik Frank kan inte uttala sig om lokala frågor men han förutsätter att allting gått rätt till och har skötts enligt arbetsrättsliga regler.

– Facket ska få information och den insyn som behövs, säger han.

Barbro har inte många dagar kvar innan hon slutar och hon menar att det kommer bli jobbigt för de som är kvar att klara av arbetsbördan och även om hon skulle få möjligheten att gå tillbaka till ISS skulle hon tacka nej.

– De kan de glömma att jag gör, säger hon.

Mer läsning

Annons