Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättelsen om ett historiskt äppelträd

/
  • Äppelträdets krondiameter är 17 meter. Sannolikt världens största äppelträd, enligt pomologen Sylve Rolandsson.

Det hotade äppelträdet på Söder kan bli det största i världen, någonsin.
Under söndagen berättades historien om trädet, med ett avstamp tio miljoner år tillbaka i tiden.

Annons

Läs också: Äppelträd kan stoppa radhusplaner

Turerna kring det gamla äppelträdet i Sofiaparken på Söder i Gävle har varit många. Fallet är just nu uppe i mark- och miljödomstolen där det ska avgöras om bygglovet för sju radhus i parken är korrekt.

Om de ska byggas måste det 150-200 år gamla äppelträdet bort.

Läs mer: Domstol synade Gävles mest kända träd

Som en del av föredragsserien "Återblick Gävle" berättade pomologen Sylve Rolandsson och arkivarien Bosse Hedblom under söndagen berättelsen om trädet, och dess omgivning.

Sylve Rolandsson inledde med äpplets historia och tog avstamp i Indiens krock med Asien för tio miljoner år sedan. Berättelsen fortsatte med rönnbärsstora vildäpplen i Kazakstan, det odlade äpplets spridning längs Sidenvägen via Romarrikets utbredning och slutade i när äpplet nådde Sverige.

– Man brukar ju säga att tyska munkar tog äpplet till landet på 1300-talet, men jag hävdar att vikingarna kan ha gjort det redan innan. Därifrån är kopplingen till Sörby inte så lång, det är ju en gammal vikingaby, säger Sylve Rolandsson.

Det hotade äppelträdet i Sofiaparken är Sveriges största äppelträd, och sannolikt världens största, enligt Sylve Rolandsson. Krondiametern är 17 meter, och det kärnfriska trädet fortsätter att växa varje år. Så pass att det kan bli det största genom alla tider inom 10-15 år.

– Tänk vilken turistattraktion det kan vara för Gävle, säger Sylve Rolandsson.

Föreläsningen avslutades sedan av Bosse Hedblom som berättade om tomten som trädet står på. Från havsvik via vret i Sörby till exploateringstomt i Gävle var rubriken. Besökarna fick bland annat ta del av den allra äldsta kartan över Gävle, från 1630.

Läs också: De fortsätter vakta äppelträdet i Sofiaparken

Mer läsning

Annons