Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beroendecentrum återuppstår

Den öppna mottagningen för missbrukare i Gävle återuppstår. Gävle kommun och landstinget har kommit överens och delar på kostnaderna för mottagningen som flyttar in i lokaler vid Södertull.

Annons

Mottagningen väntas öppna i maj, ungefär ett och ett halvt år efter att Gävle Beroendecenter stängde trots kraftiga protester och demonstrationer.

Maritha Johansson (V), ordförande i socialnämnden, är nöjd. Hon tror inte att landstinget hade ställt upp på de här villkoren om inte beroendecentret hade stängts. Hon hävdar också att ingen som behövt vård och hjälp har blivit utan.

– Insatserna har inte varit mindre. Socialtjänstens vuxenteam har tagit emot fler i stället, säger hon.

Den nya mottagningen får sex heltidsanställda och en läkare på halvtid. Landstinget står för kostnaden för fyra sjuksköterskor och läkaren medan kommunen bekostar en socialsekreterare och en terapeut. Kommunen och landstinget delar också på hyreskostnaden.

Kostnaden för socialtjänsten blir 235 000 kronor per år. Det kan jämföras med att Gävle Beroendecenter kostade 2,8 miljoner kronor, varav hyran för lokalerna i Bomhus stod för större delen, 2 miljoner.

Visserligen slipper inte socialtjänsten hyreskostnaden för lokalerna som man flyttade ifrån även om omvårdnadsförvaltningen hyrt dem under senaste året.

Socialchefen Christine Hemborg hoppas att kommunens fastighetsbolag hittar nya hyresgäster så att socialtjänsten ändå slipper betala hyran framöver.

Den nya missbruksmottagningen ska vara öppen alla vardagar i veckan. Christine Hemborg räknar med att nya behandlingsmetoder kan ge effektivare behandling.

– Det ska vara lätt att ta sig dit. Man ska inte behöva ringa i förväg, säger hon.

Centerpartisten Roland Ericsson var bland dem som kritiserade beslutet att lägga ned beroendecentret.

– Det här sker inte en dag för tidigt, säger han om uppgörelsen med landstinget.

Han tycker fortfarande att det var onödigt att lägga ned beroendecentret och tror att det ändå gått att göra upp med landstinget.

Anders Eklind

Mer läsning

Annons