Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusade går fria sedan arresten bantats

Minskat öppethållande i arresten i Gävle gör att fler berusade som borde ha omhändertagits går kvar på gatorna. Det hävdar poliser på fältet som Arbetarbladet har talat med. Polisledningen håller inte med.

– Nu måste vi ofta köra till arresten i Sandviken i stället för Gävle. Det fungerar inte att sitta och köra dit flera gånger om dagen, säger en av utryckningspoliserna.

Annons

Av besparingsskäl är arresten i Gävle sedan årsskiftet ofta obemannad under veckodagarna. Då ska personer som har omhändertagits för fylleri i stället köras till arresten i Sandviken där det finns personal.

Samtidigt visar statistiken att antalet omhändertagna, huvudsakligen berusade, under 2009 för första gången på många år minskar kraftigt. Antalet har tidigare ökat varje år från siffran 733 år 2004 till förra årets 1 532. Men hittills i år har bara 841 personer omhändertagits. Med samma månadsgenomsnitt året ut blir 2009 års slutsumma 1‑221.

En erfaren polis som Arbetarbladet pratat med tvekar inte om orsaken.

– En patrull kan ibland ta tre–fyra fyllerister per dag i Gävle. Varje transport till och från Sandviken tar en timme. Till sist orkar man inte och då låter man bli att ingripa, fast man kanske borde, säger han.

Närpolischefen Glenn Hillman, som ansvarar för arresten i polishuset i Gävle, vägrar att acceptera den bilden.

– Jag köper inte tanken att vår personal låter bli att göra ingripanden för att det blir en besvärligare transport. Så får det inte gå till, säger han.

Han tror dessutom att minskningen av antalet omhändertagna kan ha helt andra orsaker än var arresten finns.

– Det kan till exempel bero på att vi gör andra typer av ingripanden mot de personer som annars skulle ha omhändertagits för fylleri. Vi hade ingen cityfest i år, och vi har inte haft några stora bråk på hockey- och fotbollsmatcher under året. Det är mycket som spelar in, säger han.

Glenn Hillman framhåller också att den ändrade bemanningen i arresterna är ett sätt att spara skattepengar, som behövs till annan polisverksamhet.

De längre transporterna ökar dessutom arbetsmiljöriskerna, hävdar poliserna. Det har utbrutit slagsmål i polisbilar som har tvingats stanna på motorvägen.

Gudrun Unogård, ordförande i polisfacket i Gävleborg, känner igen polisernas kritik, men säger att hon har hört mest klagomål i Hälsingland. Där har ofta bara arresten i Hudiksvall öppet.

– Det kan givetvis finnas en risk att poliser gör andra bedömningar om det är långa och besvärliga transporter till arresten, säger hon.

Mer läsning

Annons