Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besk smak på chokladkakan

/

Din chokladkaka kan ha en besk bismak.
På kakaoplantagerna är det vanligt med barnarbete och hälsovådliga bekämpningsmedel, visar en studie från Swedwatch.

Annons

– Det vänder sig i magen när man ser med egna ögon, säger Anna-Sofia Wallström, som äger Gefle Chocolaterie.
Redan 2006 publicerade Swedwatch en rapport som visade på missförhållandena i Ghana och Elfenbenskusten. Därifrån kommer huvuddelen av all råvara till världens choklad. Tre år senare har ingenting hänt.
Kexchoklad, Center, Daim och Toblerone är exempel på varor som fortfarande tillverkas av kakao där den lokale bonden bara får en minimal del av intäkterna.


Rapporten visar att två av företagen bakom godiset på den svenska marknaden, Nestlé och Cloetta-Fazer, ännu inte kontrollerar arbetsförhållandena på odlingarna. Ett tredje företag, Kraft Foods, kontrollerar en del av sina inköp, men började för två år sedan att köpa en viss mängd kakao som certifierats av organisationen Rainforest Alliance.
De tre chokladföretagen fanns med när planerna på ett nytt internationellt kontrollsystem drogs upp 2002, men ännu så länge har inget hänt i praktiken.


– Det är bara fina haranger på papper, säger Anna-Sofia Wallström.
Hon driver ett litet företag som tillverkar chokladpraliner. Efter att med egna ögon ha sett hur det går till på plantagerna i Afrika köpte hon mark i Dominikanska republiken där hon odlar kakao tillsammans med de lokala bönderna.
Hon åker också runt och håller föreläsningar om situationen för många av dem som arbetar i kakaoproduktionen.
– Jag har blivit hotad till livet. Det finns många i branschen som inte tycker om det jag gör, säger Wallström.


Cloetta är medvetet om problemen men säger sig inte kunna kontrollera på vilket sätt kakaon produceras.
– Vi köper inte kakaobönor utan fraktioner av kakaobönor från kakaohusen i Europa. Det är hart när omöjligt att kontrollera var de kommer ifrån, säger Arto Almér, ansvarig för leveranskedjan på Cloetta.
Enligt Almér har ett enskilt företag ingen möjlighet att påverka situationen, utan där måste hela branschen samarbeta.
– Och det går tyvärr sakta, säger han.
För den som vill äta sin choklad med gott samvete gäller det att välja sådan som är tillverkad av certifierad kakao.

Mer läsning

Annons