Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked om choklad-fabriken dröjer

/
  • TRÖTT PÅ VÄNTAN. Efter en lång väntan dröjer fortfarande kommunens besked med vad man vill göra med Atlasområdet intill Gasklockorna. Företagarna Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas har nu tröttnat och tänker i stället lägga kraft på en chokladfabrik i Utah, USA eller Stockholm.

Nu har Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas gett upp hoppet om en chokladfabrik i Gävle. Orsaken är att kommunen dröjer med sitt svar om vad som ska hända med Atlasområdet vid Gasklockorna.
– Vi är besvikna och förvånande över att det inte hänt mera. Det är märkligt och verkar vara svårt att göra satsningar i Gävle, säger Anna-Sofia Wallström.

Annons

En chokladfabrik som tillverkar 50 ton choklad om året. Företaget Qula med Anna-Sofia Wallström, som driver Gefle Chocolaterie AB och Maja Berthas, som driver Vin & Pralin, har sedan mars fört diskussioner med kommunen om att starta verksamhet i Gävle.

De vill tillsammans med fastighetsägaren Sune Pierre, som är beredd att satsa 10–15 miljoner kronor i projektet, bygga om hans lokal på Atlasområdet.

Kommunen har förköpsrätt

Gävle kommun har förköpsrätt på en del av marken och ska ta beslut om köp eller inte. Det är även tal om att marken intill den aktuella lokalen måste saneras och att det sedan ska göras ett gångstråk där. Men beslutet från kommunen dröjer. De hade lovat att ta upp ärendet under tisdagens kommunstyrelse, men ändrade sig.

– Vi känner oss låsta av kommunen. Vi måste få veta hur de tänker och få en förklaring. Varför vill de missa den här chansen? undrar Anna-Sofia Wallström.

Området vid Gasklockorna tilltalar dem, eftersom kakaobönorna bara fraktas en liten sträcka från hamnen. Chokladduon vill skapa ett upplevelsecentrum.

– Här finns närheten till havet med kulturhistoria och smak, säger Maja Berthas.

Kan hamna i Stockholm

Nu kan chokladfabriken hamna hos en intressent i Stockholm eller i Utah, USA. Anna-Sofia och Maja vill få igång verksamheten för att kunna använda kakaobönor från plantagen i Dominikanska republiken, som de är delägare i.

– Det är svårt för oss att jobba vidare när det är såhär. Jag vet inte hur många samtal jag ringt till kommunen utan att få besked, säger Anna-Sofia Wallström.

Inte aktuellt ännu

Enligt kommunstyrelsen ordförande Carina Blank (S) har ärendet inte varit aktuellt för ett beslut i kommunstyrelsen ännu.

– I första hand är det mark, miljö- och plandelegationen som måste titta på det.

Mer läsning

Annons