Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Tuwa skjuts upp

Är Tuwa Specialtransports avtalsbrott att betrakta som ”väsentligt” eller inte? Det kunde inte X-trafiks styrelse svara på och därför blev det inget beslut om att häva avtalet på onsdagen.

– Det här med juridik och ekonomi är känsliga frågor. Vi vill vara noggranna, säger ordförande Kenneth Nilshem (C).

Annons

Som Arbetarbladet berättat var politikerna i X-trafiks styrelse på onsdagen kallade till ett extrainsatt möte där man skulle fatta beslut om att häva avtalet med taxibolaget Tuwa Specialtransporter på grund av avtalsbrott. Tuwa har inte det antal bilar som de lovade i upphandlingen och har, trots flera påpekanden från X-trafik, inte skaffat fram de fordon som fattas.

Men något beslut blev det inte. I stället uppdrog politikerna till X-trafiks vd Matts Hildebrand att samråda med en jurist för att avgöra om bristerna gör att Tuwa på ett ”väsentligt” sätt strider mot avtalet eller inte.

– Tuwa har uppmanats att vidta rättelse, men vi tycker inte att de har uppfyllt våra krav. Men det här handlar om juridik, så därför vill vi vara noggranna, säger Kenneth Nilshem.

Om man kommer fram till att avtalet bör hävas sammankallas styrelsen igen och fattar beslutet. Utredningen påstås bara behöva ta några dagar.

Tuwa lovar i ett brev till X-trafik att köpa in tolv nya bilar, räckte inte det?

– De ska inte bara säga att de ska göra det, det måste hända saker också. Vi tycker fortfarande inte att de lever upp till avtalen, säger Kenneth Nilshem.

Bristerna fanns redan i somras när avtalet började gälla, varför har ni inte agerat tidigare?

– Vi har haft tålamod med dem och haft inställningen att vi vill att allt ska fungera. Vi har inte velat springa och häva avtalet direkt.

Även Taxi Stor och Liten har ända sedan avtalets början i juni inte haft tillräckligt med fordon och nu har X-trafiks vd fått order om att vidta formella åtgärder även mot det bolaget, på samma sätt som mot Tuwa. Även i det fallet ska en jurist hjälpa till med bedömningen av huruvida avtalsbrotte är att bedöma som ”väsentligt”.

Varför har ni inte varit lika hårda mot Stor och Liten som mot Tuwa?

– De har på ett annat sätt insett sina brister, lyssnat mer på vad vi säger och försökt rätta till det. Men de drar ut på tiden och nu måste vi vara formella, säger Kenneth Nilshem.

Mer läsning

Annons