Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Valbo köpcentrum skjuts upp

/

Under måndagen skulle kommunfullmäktige i Gävle ha fattat beslut om ett exploateringsavtal för Valbo köpstad.
Men i sista stund ställdes ärendet in.
När det ska upp på dagordningen igen är oklart.

Annons

Avtalet som fullmäktige skulle ha beslutat om gäller mark söder om E16. Exploateringsavtalet mellan Gävle kommun och Valbo volymhandel reglerar vem som ska betala vad vid en eventuell utbyggnad av Valbo köpcentrum.

Att möjliggöra för en utbyggnad i området är en het politisk fråga eftersom ett ja från politikerna skulle innebära att köplador kan byggas på potentiell jordbruksmark. Och att mjölkbonden Bo Wretblad som har sin gård i direkt anslutning till området kan tvingas lägga ner.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet är emot, vilket skapar en spricka hos de rödgröna samarbetspartierna S, V och MP.

Att ärendet skulle utgå meddelades strax innan kommunfullmäktige drog igång på måndagen. Orsaken som uppgavs är att det finns oklarheter kring detaljplanen för området. Vilket ifrågasattes av Inger Källgren Sawela (M).

– Jag tycker att det är tråkigt att det skjuts upp. Jag hade gärna fattat beslut om det här i dag. Och sen att skylla på oklarheter kring detaljplanen tycker jag är konstigt. Jag är rädd att de är oense bland de rödgröna. Vi har ju reservationer från MP och V.

Enligt Jörgen Edsvik (S) togs ärendet bort från dagordningen eftersom tjänstemännen i slutet på förra veckan flaggade för att förslaget till ny detaljplan måste ses över innan beslut fattas om exploateringsavtalet.

– I och med att avtalet är så hårt knutet till kommande detaljplan vill man först se över detaljplanen. Så att vi inte i ett senare skede måste göra stora förändringar i exploateringsavtalet på grund av att det inte stämmer överens med detaljplanen, säger han.

Att ärendet drogs in i sista stund är olyckligt enligt Edsvik.

– Det hade varit bra om tjänstemännen hade kunnat flagga för det här tidigare, säger han.

Den eventuella utbyggnaden av köpcentrumet i Valbo är ett ärende som dragits i långbänk. Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området har pågått i tio år. Planen ligger just nu hos samhällsbyggnadsnämnden för beslut. Ett beslut som nu skjuts upp, än en gång.

Mer läsning

Annons