Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse över uppskjutet biblioteks­bygge

/
  • Trångbodda. På stadsbiblioteket i Gävle är personalen besviken över att den efterlängtade ombyggnaden återigen skjuts på framtiden. Conny Persson, Annelie Lindeborg-Ojamäe, Susanne Harris, Sirkka Johansson, Irene Eriksson, Anna Mähler och Mona Gabrielsson längtar efter bättre arbetsmiljö.
  • ”Vi är trångbodda och arbetar i dag i sju olika nivåer”, säger bibliotekschefen Conny Persson.

Besvikelsen var stor på Stadsbiblioteket i Gävle när personalen fick veta att politikerna ännu en gång vill skjuta upp den efterlängtade ombyggnaden.
– Det skulle ju vara klart 2009. Jag är grymt besviken, säger bibliotekschefen Conny Persson.

Annons

De jobbar i ett av de minsta biblioteken om man jämför huvudbibliotek i städer av samma storlek. Dessutom är det tungjobbat eftersom huset har sju olika nivåer.

– Vi är trångbodda och personalen får dålig arbetsmiljö också eftersom det är små personalutrymmen och vi ska jobba på samma ytor som besökarna, säger vaktmästaren Mona Gabrielsson.

Välbesökt

Stadsbiblioteket har 490 000 besökare om året, och ligger över såväl riket som jämförbara städer i antalet besök per invånare.

Den hett efterlängtade om- och tillbyggnaden för cirka 120 miljoner kronor skulle ge drygt 2 000 nya kvadratmeter. Något som bland annat var tänkt att gynna barn- och ungdomar, en avdelning där utlånen ökar.

Nästa år ska musikbiblioteket flytta in i huset. Om tillbyggnaden skjuts upp riskerar den tillfälliga lösningen, att flytta ned inte bara ungdomar utan även småbarnsverksamheten en halvtrappa, att bli långvarig.

– Vi ser många problem med det, säger barnbibliotekarien Irene Eriksson.

Till exempel har den senaste ljudmätningen visat brister i ljuddämpningen i bottenvåningen, vilket gör att barnavdelningen riskerar att störa resten av besökarna.

Skjutits upp flera gånger

En ombyggnad av stadsbiblioteket har diskuterats länge. Enligt de första planerna skulle det nya biblioteket ha stått klart 2009. Men gång på gång har investeringen skjutits på framtiden. I förslaget till beslut för kommunstyrelsen har den skjutits fram till 2018.

– Det är ju tragiskt, säger Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som har argumenterat hårt i budgetberedningen för biblioteket. Han har dock har viss förståelse för tanken att ta ett helhetsgrepp på området kring Rådhuset, Slottstorget och Gamla Gefle som kulturkvarter.

chef för stadsbiblioteket

Mer läsning

Annons