Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikna föräldrar på Engelska gymnasiet

/
  • Tar hand om niorna. Steven Hunter Lindqvist är rektor för Engelska gymnasiet, men kommer den närmaste tiden bara att ha ansvar för skolans niondeklassare.
  • Det var en grupp besvikna och arga elever och föräldrar som under gårdagen möttes i de de lokaler där gymnasieskolan skulle ha hållit till.
  • Engelska skolans tillförordnade rektor Anna Ek diskuterar vägval med en tidigare elev.

Besvikna elever och föräldrar samlades i går på Engelska gymnasiet för att diskutera framtiden. Skolan kommer inte att kunna öppna inom de närmaste månaderna, men det är fortfarande inte omöjligt med en start mitt i terminen.

Annons

– Jag känner sympati och empati med de elever som fråntagits sitt val. Men jag ber absolut inte om ursäkt, sa skolans vd Peter Fyles vid sitt öppningsanförande.

Skulden ska i stället ligga på kommunen, menar han. När kammarrätten förra veckan beslutade att ta upp Gävle kommuns överklagande rasade höstens planering ihop.

Så länge skolans tillstånd fortfarande prövas blir det ingen skolpeng, och då kan skolan inte drivas.

Är besviken

 

Gina Söderlund, en av de elever som skulle ha börjat på skolans businessprogram, säger att hon är besviken över att beslutet kommit så nära skolstart.

– Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag sökt till Engelska gymnasiet i Stockholm i stället.

Bo Heimer, vars dotter skulle ha börjat på skolan, berättar att hon nu inväntar besked på om hon i stället kan komma in på sitt andrahandsval. Kanske får hon söka ett nytt program i efterhand.

Peter Hasch, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger att om alla friskolor som fått Skolverkets tillstånd att öppna faktiskt skulle göra det, skulle det finns 2 000 utbildningsplatser för mycket i kommunen vid år 2011.

Det är därför kommunen har överklagat Skolverkets beslut.

– Jag tycker också att det är olyckligt att det här beskedet kommer just vid skolstarten, men vi har lämnat in våra överklaganden inom den tidsram som finns hos länsrätten och kammarrätten, säger Peter Hasch.

Han menar att en överetablering av friskolor skulle innebära att kvaliteten sänks för alla elever.

Men Peter Fyles menar att kommunens överklagande strider mot skollagen. Han säger att Gävle kommun brutit mot den modell som ska gälla för skoletablering i Sverige.

– Kommunen har tagit ifrån ungdomarna möjligheten att välja sin framtid, säger han.

Han tillbakavisar att Engelska gymnasiet självt har ett ansvar för det inträffade.

– Det gick inte att förutsäga att det här skulle tas upp i Kammarrätten. Det har aldrig hänt förut.

Ändå höll Fyles under mötet dörren öppen för att starta mitt i terminen, om kammarrätten bestämmer sig för att gå på Skolverkets linje.

Mer läsning

Annons