Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevisning för svag för människorov

De två Gävlebor som misstänkts för att ha hållit kvar en man i lägenhet i Brynäs natten till 25 juni döms inte för människorov. Bevisningen inte är tillräckligt stark, anser Gävle tingsrätt.
Männen döms i stället för olaga tvång och slipper fängelsestraff.

Annons

Åtalet om människorov kan inte styrkas. Rätten anser helt enkelt att mannen inte är trovärdig. Det är mannens olika versioner om vad som hände på kvällen 24 juni som spräcker den åtalspunkten. Mannen har dessutom vaga minnesbilder om vad som egentligen hände på kvällen och under den efterföljande natten.

Han har berättat att han var trött och att höll på att somna flera gånger.

Rätten skriver i domen att mannen kom till lägenheten i Brynäs frivilligt. Uppgifterna från det vittne som träffade mannen när han tog sig ut genom ett fönster på morgonen 25 juni talar inte för att de två gärningsmännen, 25 och 31 år gamla, höll honom kvar.

Olaga tvång

Det är däremot bevisat att gärningsmännen tvingade honom att ta av sig byxorna. Den gärningen betraktar rätten som olaga tvång. I övrigt döms 25-åringen för misshandel. Bland annat slog han offret med en hammare, stack honom med en nagelsax och gav honom två knytnävsslag.

Åklagarens påstående om att 25-åringen och 31-åringen injicerade narkotika i offrets arm framstår inte heller som trovärdigt.

Rättsintyget styrker inte det och de stickmärken som mannen hade i armen var hans eget verk, anser tingsrätten.

De båda männen döms till skyddstillsyn och ska genomgå vård på ett behandlingshem. Om rätten hade dömt dem till fängelse skulle de fått avtjäna ett straff på sex månader.

Mer läsning

Annons