Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekschefen orolig för besökarnas säkerhet

/
  • Läcker in. Minst 20 gånger under det senaste året har vatten läckt in genom tak och väggar på Stadsbiblioteket i Gävle. De stora takfönstren på övervåningen måste bytas ut, men förvaltaren på Gavlefastigheter är inte säker på att det finns pengar till allt som behövs göras.

Redan i januari slog bibliotekschefen larm om att det regnade in på Stadsbiblioteket i Gävle.

Gavlefastigheter meddelade att taket skulle lagas under sommaren, men än har inget hänt.

Annons

Av brevet som bibliotekschefen Lisbeth Forslund skrev till fastighetsbolaget och nämnden framgår att problemen har funnits i flera år. Förra vintern fick fackbiblioteket hållas stängt på grund av halkrisken. En spricka i murverket upptäcktes, men personalen hann plocka bort en 40 kilo tung bit innan den rasade ned på platsen där studenter brukar sitta och läsa.

”Hur kan vi garantera säkerheten för våra besökare?”, skriver bibliotekschefen.

Av svaret från Gavlegårdars fastighetschef framgår att bolaget har försökt samordna underhåll med den stora om- och tillbyggnaden som är planerad, men att taket måste åtgärdas akut. Ambitionen var att göra det under sommaren.

Förvaltaren väntar på kalkyl

I måndags sa förvaltaren Peter Egerfält till Arbetarbladet att man väntar på en kalkyl från en konsult, men att det är viktigt att reparationen sker innan snön kommer.

Fritidspolitikern Måns Montell (M) blir upprörd när han läser om vattenläckor på Stadsbiblioteket. I juni argumenterade han i Gävle kommunfullmäktige för att ombyggnaden inte skulle flyttas längre fram i tiden.

– Det här visar hur allvarligt läget är, och kommunledningen ignorerar Gävles mest besökta byggnad, säger han.

Blank tillbakavisar kritiken

Den politiska majoriteten valde i juni att skjuta upp den planerade investeringen på 120 miljoner kronor minst tre år, till efter 2018.

Kommunalrådet Carina Blank tillbakavisar dock kritiken och menar att det är skillnad på underhåll och investeringar.

– Det är en sak att underhålla ett hus så det är i bra skick och en annan sak att bygga om och kanske göra ett delvis annat hus. Det är inte meningen att de ska skjuta på underhållet, säger hon.

Viktigt att samordna

Enligt Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter, är det vanligt att samordna underhåll med större byggprojekt.

– Eftersom det nu blev försenat kan det bli andra förutsättningar. I det här fallet är det hög tid att göra underhållsarbete, eftersom bland annat takets tekniska livslängd har uppnåtts, säger han.

Mer läsning

Annons