Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag räcker till fyra personer

Gävle kommun gav symfoniorkestern ett turnébidrag i present.

Men 100 000 kronor räcker bara till att skicka iväg fyra av 52 musiker.

Nu ska orkestern ragga pengar i näringslivet.

Annons

Konserthuschefen Beryl Lunder uppskattar att en utlandsturné kostar omkring 1,5 miljon kronor. Det kan bli billigare eller dyrare, och det beror givetvis på vart man reser.

– Om man håller sig till Europa är resorna billiga men hotellen dyrare, reser man till Asien är resan dyrare men uppehället billigare, säger hon.

Frakten av instrumenten är oavsett en stor kostnad. Sedan räknar konserthuschefen med att intäkterna från konserterna betalar uppehället för 60 personer. Det är nämligen inte bara 52 musiker som reser, utan även producent, dirigent, scentekniker och en läkare.

– Om någon blir sjuk är det viktigt med snabb vård, de ska ju trots allt prestera, säger hon.

Men konserthusen de gästar vill också ha hyra. I Helsingfors kostar det till exempel 100 000 kronor att boka konserthuset för ett gästspel.

Skulle orkestern då få 1 000 personer i publiken som betalar 350 kronor var återstår 250 000 kronor i intäkt för orkestern.

Senast symfoniorkestern var på turné var 1999. Då åkte man till Holland och höll fyra konserter, varav en i Concertgebouw i Amsterdam, ett av Europas finaste konserthus enligt Beryl Lunder.

I mars ska orkestern gästspela i Helsingborg. Men en turné, med flera konserter, blir det tidigast 2013.

Först måste man spara ihop pengar.

– Vi tittar på möjligheten att få sponsring och bidrag från näringslivet, säger Beryl Lunder, och nämner att i Norrköping ger 40 företag årligen ett bidrag till stadens symfoniorkesters turnéfond.

Men det kräver en ny ekonomisk modell. För i Gävle drivs orkestern som en förvaltning, och får inte behålla eventuellt överskott. Symfoniorkesterns vänförening har en turnéfond som, enligt Beryl Lunder, har ungefär 500 000 kronor.

Mer läsning

Annons