Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden på den stora ormgropen på Norrlandet

/

Arbetarbladet fick in en läsarbild som säkert kan väcka en hel del äckel hos folk som inte har mycket till övers för ormar.

Annons

Bilden är tagen av Nils Westberg Löfgren som var på utflykt på Norrlandet med sin familj. Plötsligt möttes de av stort antal ormar sammanslingrade i ett enda trassel – säkerligen en obehaglig syn för människor med herpetofobi, rädsla för ormar.

– Jag tänkte "Helvete, vad mycket ormar!" och så tänkte jag att aldrig sett så mycket orm samtidigt någon gång, det var lätt uppåt en 10-15 stycken totalt, säger Nils Westberg Löfgren.

Många är känsliga för ormar, blev du äcklad?

– Nej, det var häftigt, men jag gick inte närmare av respekt för ormarna helt enkelt.

Arbetarbladet ringde upp Furuviks djurchef Daniel Hansson för att reda ut vad det är ormarna gör egentligen.

– Det ser ut som snokar. Det är en klassisk ormgrop, det är den säsongen nu – de parar sig. Många vet var ormarna brukar dyka upp och åker för att kolla, det är rätt tur att bara stöta på en ormgrop på det här viset utan att ha planerat det, säger han.

– De samlas på det här sättet runt en hona och försvinner sedan efter bara någon dag. Honan lägger sedan sina ägg på något ställe där det blir varmt, ofta i en lövhög och ibland också i komposten hemma hos privatpersoner, fortsätter Daniel Hansson.

Mer läsning

Annons