Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilhandlarna vill ha Gerdatavlan

/

Först försvann Briggen Gerda från Gävle.

Nu försvinner också den värdefulla målningen av Gerda som förvarats på Länsmuseet.

Bilhandlarna som köpt konkursboet har begärt att få även tavlan.

– Det är förskräckligt, säger Alf Nyberg vars bror skänkte målningen till Briggen Gerda-föreningen.

Annons

Briggens Gerdas första skeppare Johan Thorbjörnsson lät 1870 beställa två målningar av glasmålaren CL Weyts i Antwerpen.

Skepparens barnbarnsbarn Stig Nyberg skänkte för snart tio år sedan en av målningarna till Briggen Gerda-föreningen och sedan 2008 har den sköra målningen av säkerhetsskäl förvarats på Länsmuseet i Gävle.

Vill inte skänka den

Alf Nyberg, bror till Stig som gick bort förra året, skulle vilja att målningen blir kvar på museet nu när föreningen inte längre finns. Där skulle den kunna ingå i utställningen som skildrar sjöfarten i Gävle.

– Vi skulle kunna hänga upp den direkt. Den skulle passa bra där. Problemet är att vi inte äger den, säger Ted Chikasha, intendent på Länsmuseet.

Den gamla glasmålningen ägs nu i stället av de två bilhandlare från Hälsingland som köpte konkursboet efter Gerda och de är inte intresserade av att skänka den till museet.

Värderats till 100 000 kronor

– Det är vi som har köpt konkursboet och då är det vår tavla. Vi ska hämta den i morgon (läs; i dag), säger PO Erhardsson som inte vill säga vad de har för planer för målningen.

– Eftersom det är vår tavla tycker jag att vi får göra vad vi vill med den.

Att de som skänkte tavlan önskar att den ska doneras till Länsmuseet – är det något ni kan tänka er att ta hänsyn till?

– Det har vi inte ens diskuterat. Det är så många som tycker så mycket om Gerda men det är ingen som tagit någon kontakt med oss.

Alf Nyberg befarar att de nya ägarna tänker sälja tavlan för att tjäna pengar på den. Den har tidigare värderats till ungefär 100 000 kronor.

– Jag tycker att det är otillständigt att sälja en minnesak på det viset. Girigheten får ändå ha sina gränser, säger Alf Nyberg.

Mer läsning

Annons