Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biltema först ut av nya lågpriskedjorna

/
  • LADDAT REJÄLT. ”De tre första dagarna kom 18 fyllda långtradare med släp”, berättar Mikael Björkskog om den senaste veckans förberedelser inför Biltemas Gävlepremiär.

Biltema hann först i kapplöpningen mellan lågpriskedjorna i Hemlingby i Gävle.
I morgon bitti öppnar det blåskyltade varuhuset, fem dagar före konkurrenten Jula.
– Det är klart att det har betydelse att nå de första plånböckerna, säger varuhuschefen Mikael Björkskog.

Annons

Sedan i onsdags i förra veckan har 50–75 personer varit igång varje dag med att inreda och fylla butikshallen.

– De tre första dagarna kom 18 fyllda långtradare med släp, berättar Mikael Björkskog.

Det luktar nyanlagd asfalt när vi anländer till varuhuset, ett par dagar före öppningsdagen. Kritstrecken håller på att målas och vi får kryssa mellan arbetsmaskinerna.

Vi kliver uppför spiraltrappan till en avsats där Mikael Björkskog blickar ut över hallen och visar de olika avdelningarna.

Av tradition är bildelar kedjans största affärsområde. I takt med att bilarna blivit modernare och försvårat för amatörer att serva och reparera sina egna bilar har Biltema breddat sortimentet. Varuhuschefen räknar med att cyklar och artiklar som är inriktade på hem och fritid ska sälja bra.

Han tror på en omsättning på 120 till 140 miljoner kronor om året, exklusive moms.

– Om butikerna finns på samma ort är det en fördel att ligga intill varandra. Det drar folk till området, säger Mikael Björkskog som nyligen ledde Julas varuhus i Uppsala.

Biltema i Gävle har 24 anställda, varav elva har heltidsanställningar.

Varorna levereras direkt från fabrikerna, utan mellanhänder, vilket medverkar till lägre priser. Flera av fabrikerna ligger i Asien.

– Vi har anställda i Asien, som kontrollerar och kräver intyg. Det finns klara och tydligare regler så det inte förekommer till exempel barnarbete. Sen går det inte att garantera allt hela vägen, säger Mikael Björkskog.

Mer läsning

Annons