Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogasmack säljer annan gas

/
  • Kunder känner sig lurade. Kunder på biogasmacken på Sörby Urfjäll känner sig lurade för att det inte tydligare framgår att det bara säljs fossil naturgas på macken och inte biogas.

Gävles första biogasmack invigdes i oktober förra året på Sörby Urfjäll. Macken har marknadsförts med att det går att köpa biogas där, men det stämmer inte. För all gas som i dag säljs på macken är fossil naturgas.

Annons

Kunder för nu fram kritik mot att det inte tydligare har framkommit att det bara är naturgas som säljs på macken. Vid tankstationen har det hela tiden suttit banderoller som det står biogas på. Bolaget som driver macken heter SBI Ekogas och ägs av Gävle Energi tillsammans med företaget SBI, Swedish Biogas International.

– Vi har aldrig försökt att lura eller vilseleda kunderna på något sätt och vi har tagit till oss av kritiken och kommer i fortsättningen att försöka vara tydligare mot konsumenterna, säger Jonas Stenfelt, vd på SBI Ekogas.

Ingen lokal produktion

Biogas framställs på organiska produkter som matavfall eller grödor.

Det går i nuläget inte att köpa biogas på macken, för det finns inte någon lokal produktion av biogas i Gävle.

– Under det här första året har vi byggt upp en marknad och skapat ett intresse kring biogas. Det finns produktion av biogas på Duvbackens reningsverk, men den går inte att använda som drivmedel till bilar. Vi kommer att satsa 23 miljoner kronor på att göra en uppgradering av anläggningen på reningsverket och då kommer det att tillverkas lokal biogas i reningsverket. Så från och med oktober i år är förhoppningen att det ska gå att tanka lokal biogas på macken i Gävle, säger Jonas Stenfelt.

Mer läsning

Annons